Corect / Incorect

De ce greșesc toți cei care beau cafea de la tonomat

Nu, articolul nu e despre cât de nesănătoase sunt băuturile acelea la pahar, pe care le cumpărăm de la automatele întâlnite la tot pasul, deși, poate, n-ar strica și un astfel de demers. Materialul de față este despre o asociere incompatibilă de termeni care a dus la expresia – doar la noi posibilă – „cafea de la tonomat”.

Conform DEX, tonomat – un împrumut din limba germană – are un singur sens: Pick-up semiautomat care se declanșează cu ajutorul unei monede sau al unui jeton și care are un sistem selector de discuri.

Prin urmare, a cumpăra o cafea de la un tonomat este, dincolo de aberația semantică, o lovitură de pumn în figura logicii. E ca și cum m-aș duce să cumpăr cârnați de la farmacie.

Pentru a nu greși, avem la îndemână termenul „automat”  – automat de cafea –, expresie ceva mai fericită pentru a desemna dispozitivul de la care poţi cumpăra diverse băuturi prin introducerea de monede sau bancnote de o anumită valoare.

PS: După ce industria automatelor de sucuri, ciocolată, gumă de mestecat, gustări etc. a explodat, s-a ajuns la termenul „vendomat”, un pseudo-calc lingvistic, o adaptare „după ureche”, neconsemnată în niciun dicţionar, a englezescului „vending machine”. 

Cosmin Șontică

Profesor de limba și literatura română. Fac un fel de presă online la ReporterBuzoian.ro. Pe blog scriu despre greșelile de exprimare, despre buzoieni și despre ce mă mai taie capul..

Adaugă un comentariu

Click aici pentru a adăuga un comentariu