Corect / Incorect

De ce greșesc toți cei care beau cafea de la tonomat

Nu, articolul nu e despre cât de nesănătoase sunt băuturile acelea la pahar, pe care le cumpărăm de la automatele întâlnite la tot pasul, deși, poate, n-ar strica și un astfel de demers. Materialul de față este despre o asociere incompatibilă de termeni care a dus la expresia – doar la noi posibilă – „cafea de la tonomat”.

Conform DEX, tonomat – un împrumut din limba germană – are un singur sens: Pick-up semiautomat care se declanșează cu ajutorul unei monede sau al unui jeton și care are un sistem selector de discuri.

Prin urmare, a cumpăra o cafea de la un tonomat este, dincolo de aberația semantică, o lovitură de pumn în figura logicii. E ca și cum m-aș duce să cumpăr cârnați de la farmacie.

Pentru a nu greși, avem la îndemână termenul „automat”  – automat de cafea –, expresie ceva mai fericită pentru a desemna dispozitivul de la care poţi cumpăra diverse băuturi prin introducerea de monede sau bancnote de o anumită valoare.

PS: După ce industria automatelor de sucuri, ciocolată, gumă de mestecat, gustări etc. a explodat, s-a ajuns la termenul „vendomat”, un pseudo-calc lingvistic, o adaptare „după ureche”, neconsemnată în niciun dicţionar, a englezescului „vending machine”. 

Cosmin Șontică

Spune-mi despre ce crezi că ar mai trebui să scriu aici!
0725.225.335 | [email protected]

Adaugă un comentariu

Click aici pentru a adăuga un comentariu

/* ]]> */