Cum e corect?

Ghid de vorbire corectă. Aici afli forma corectă a cuvintelor. Comunicarea este parte din viața noastră, iar felul în care ne exprimăm spune multe despre noi.

Cum e corect? O întrebare la care sperăm să avem întotdeauna răspuns!

De ce e important să știi cum e corect?

Nu sunt unul dintre aceia care se pot lăuda cu multe realizări în viața lor, așa că nu vă așteptați aici la vreun C.V. impresionant sau la alte înșiruiri de fapte memorabile. Isprăvile mele sunt puține și se leagă mai mult de zona lui „Așa nu!” decât de ceea ce este considerat, astăzi, la modă…

În primul rând, într-o „totală lipsă de inspirație” – vorba unui dascăl din facultate -, m-am făcut profesor. Am iubit dintotdeauna limba română și mă încăpățânez să cred că nu-i alta mai frumoasă și mai plină de înțelesuri decât ea.

Despre cum e corect am mai scris pe www.reporterbuzoian.ro.

De ce m-am facut profesor de română? Poate pentru că am simtit obligația de a veghea permanent la vitalitatea ei, la corectitudinea rostirii ei. Poate pentru că am vrut să rămân printre tineri toată viaţa, deci să rămân eu însumi tânăr. Nu poți fi profesor doar pentru bani sau pentru inserție socială. La mijloc trebuie să fie mai mult de atât.

De ce „lipsă de inspirație”? Pentru că, în definitiv, cum mai e văzută meseria de profesor, astăzi? Un maraton cu multe obstacole: gradele didactice, proiectele de lecție, salariul.. Ce mai are, azi, profesorul? Aproape niciunul dintre atributele unuia pe care societatea ni-l prezintă drept model.

În timpul liber fac un fel de presă online la https://reporterbuzoian.ro/ Și aici am scris de spre cum e corect.

Viața este o suită de urcușuri și de coborâșuri, dar eu am simțit întotdeauna, în ciuda tuturor obstacolelor întâlnite în cale, că limba și literatura română rămân busolele cele mai exacte în cariera mea.

  • De ce un blog despre cum e corect?

Pentru că perspectiva pragmatică a intervenit atât de intens în viața noastră, încât am senzația că nu mai dăm doi bani pe exprimarea corectă. Pentru că interesele ciber-generatiei de azi par să nu mai includă respectarea normelor gramaticale. Pentru că m-am săturat să pronunț „teniși” și să mă corecteze elevii mei, indicându-mi forma corectă: „teneși”. Pentru că mulți dintre noi au ajuns să facă lucrurile „fortuiți” de cineva și – nu în ultimul rând – pentru că media a coborât atât de mult baremele, încât eu am ajuns să scriu o carte despre greșelile frecvente din limba română având drept surse de inspirație DOAR televizorul și Internetul.

Acest blog nu își propune în niciun caz să arate cu degetul. Îmi doresc, mai degrabă, să ofer cititorilor o metodă atractivă de construire a unui discurs corect și coerent sub forma unor articole scurte, scrise într-un stil „prietenos”.

Bine ați venit pe blogul unui om simplu! Locul în care nu veți întâlni pretenția de erudiție și – cu atât mai puțin – senzația că deținem adevărul absolut!