Menu
Home
/
Evaluare Națională
/
Exerciții
Exerciții
17 martie 2025
Scrie un text de minimum 150 de cuvinte, în care să prezinți mesajul poeziei/o semnificație a poeziei Trezire de Lucian Blaga
17 martie 2025
Asociază poezia „Trezire” de Lucian Blaga cu un alt text literar studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară, prezentând, în 50-100 de cuvinte, o valoare comună, prin referire la câte o secvență relevantă din fiecare text
25 iunie 2024
Scrie o compunere, de minimum 150 de cuvinte, în care să îl caracterizezi pe Tic, personajul din textul lui Constantin Chiriță
25 iunie 2024
Scrie în casetă litera corespunzătoare răspunsului corect. Sensul secvenței subliniate în enunțul „Strigându-şi din când în când numele, porni în goană” este: a) mereu. b) nicăieri. c) oriunde. d) uneori.
25 iunie 2024
Scrie în casetă litera corespunzătoare răspunsului corect. Sunt omonime ambele cuvinte din seria:
25 iunie 2024
Scrie în casetă litera corespunzătoare răspunsului corect. Seria care cuprinde doar cuvinte derivate cu sufix diminutival este: a) „căsuţele”, „botisorul”. b) „fricoasă”, „bunătăţi” c) „numai”, întotdeauna”. d) „vacanţele”, „fetite”
25 iunie 2024
Scrie în casetă litera corespunzătoare răspunsului corect. Conțin diftong ambele cuvinte din seria: a) „tineau”, deveneau”. b) „petreceam”, „vrei”. c) „mileniilor”, „stiau”. d) „ceai”, mângâiere”.
25 iunie 2024
Crezi că e plăcut să îți petreci vacanțele în compania prietenilor? Motivează-ți răspunsul, în 50-100 de cuvinte, valorificând textul 2.
25 iunie 2024
Prezintă, în minimum 30 de cuvinte, un element de conținut comun celor două texte date, valorificând câte o secvență relevantă din fiecare text.
25 iunie 2024
Alcătuieşte un enunţ asertiv, în care verbul la infinitiv „a avea” să fie atribut (1), și o propoziție negativă, in care substantivul „expediţie” să fie complement prepozițional (2)
25 iunie 2024
Transcrie propozițiile subordonate din fraza următoare, precizând felul acestora: „Atras de jocul cireşarilor, începu si el să strige cât îl ţineau puterile”
25 iunie 2024
Selectează, din fragmentul următor, trei verbe la moduri diferite, pe care le vei preciza: „Aș mânca și foc!.. Dar ceilalţi unde-s? N-au terminat joaca? – Aoleu! se văită lonel la rândul lui. Am uitat să dau semnalul. Şi ei te caută.”
25 iunie 2024
Transcrie, din secvența următoare, două figuri de stil, pe care le vei preciza: „Un fâlfâit greu şi cald se apropia de ei şi tipete sinistre ca niște bocete răsunară undeva aproape. O aripă moale lovi pieptul prichindelului şi câinele, schelălăind, îi scăpă din brațe și o lua la goană aiurea”
25 iunie 2024
Scrie, în spațiile libere, forma corectă a cuvintelor subliniate în următorul enunt, reprezentând mesajul unui iubitor al naturii. „Nu-ți este uşor să descri / să descrii ( termeni complexi/ complecşi (2) ochii negri / negrii (3). rugători ai/a-i (4) vulpii sărmane întâlnită / întâlnite (5) la marginea pădurii, într-o capcană, de către membri / membrii (6) echipei de căutare.”.
25 iunie 2024
Scrie în casetă litera corespunzătoare răspunsului corect, valorificând informațiile din textul 2. Alexandru Vlahuță este prezentat în text în calitate de
25 iunie 2024
Scrie în casetă litera corespunzătoare răspunsului corect, valorificând informațiile din textul 2. Timp de trei ore, dimineața, Barbu Delavrancea obişnuia
25 iunie 2024
Scrie în casetă litera corespunzătoare răspunsului corect, valorificând informațiile din textul 1. Țombi este numele
5 februarie 2024
Transcrie, în spațiile libere, forma corectă a cuvintelor subliniate în următorul enunţ, reprezentând mesajul organizatorului unei expoziții. Bineînţeles că, dacă voi ați reusi să faceți câteva fotografii cu nişte delfini albaștri care înoată în mare, veți putea participa la deschiderea expoziției dedicate, anul acesta, ființelor necuvântătoare
5 februarie 2024
Construieşte câte o frază în care propoziția „cum pudrez eu plăcintele” să fie (1) propoziție subordonată completivă directă și (2) propoziție subordonată atributivă
5 februarie 2024
Alcătuiește un enunţ asertiv, în care pronumele demonstrativ de apropiere „aceasta” să aibă funcția sintactică de subiect (1), şi un enunț imperativ, în care adverbul de mod „bine” să fie la gradul superlativ absolut de superioritate (2)
Next page
error:
Content is protected !!