Utile

Cazul „Valentina”. De la existența nefericită la moartea îngrozitoare

Se spune că nu există durere mai mare pentru un părinte decât să-și conducă fiul la groapă. E împotriva firii, e o anomalie care doare cumplit și numai cine a trăit un astfel de coșmar poate ști cum se simte. Dar dincolo de tragedia părintelui rămas fără copil se naște o dramă nouă: cea a copilului rămas fără părinte.

  • Drama modernă: Copilul rămas fără părinți.

În ultimii ani, România s-a dezechilibrat tot mai mult. Sărăcia i-a împins pe ai noștri să plece la muncă în străinătate pentru a le oferi copiilor un trai mai bun. Numai că deschiderea pieței muncii din Occident a fost un măr otrăvit. Ne-am dezrădăcinat, ne-am uitat părinții și ne-am neglijat copiii. Banii trimiși prin Western nu au putut locui îmbrățișările, iar scurtele vizite în țară, de sărbători, le-au provocat celor dragi și mai multă durere, pentru că erau urmate invariabil de plecări.

Dar cel mai mult și mai mult a durut faptul că picii noștri au crescut singuri, fără brațul părintesc. S-au trezit peste noapte oameni mari, cu responsabilități care ar fi grele și pentru un adult.

Valentina – fie-i țărâna ușoară! – a fost un copil bun. Rămasă singură după ce părinții s-au despărțit, iar mama a fost nevoită să plece la muncă în Italia, fata a căutat un sprijin în altcineva. A crezut că l-a găsit în Cosmin, băiatul pe care l-a iubit încă din adolescență, dar care avea să-i devină călău.

Cred că Valentina a avut un suflet mare, dincolo de orice „păcat al tinereților”. A continuat să-l iubească pe Cosmin și după ce băiatul i-a întors spatele, iar la un moment dat l-a acceptat chiar și „la pachet” cu noua lui iubită. A oferit mult, dar a primit puțin.

Probabil că, dacă ar mai trăi, în bunătatea ei, Valentina tot l-ar ierta pe monstrul care a incendiat-o. Dar pentru el urmează acum închisoarea, care nu este însă pedeapsa cea mai grea. Povara adevărată îi va fi conștiința, gândul că va trebui să-și petreacă tot restul vieții cu amintirea celei pe care a băgat-o în pământ, mișelește.

Nu putem ști dacă au existat și alte persoane care au participat efectiv la omor. Nu știm decât că un băiețaș cu pretenții de bombardier a venit val-vârtej de la Capitală ca să-și rezolve problemele sentimentale cu benzină și foc. Dacă l-a ajutat cineva? Mai contează, câtă vreme știm că unii au asistat impasibili la incendiu, deși se puteau opune? Mai aveți nevoie de vreo dovadă că trăim într-o lume desacralizată și rea?..

De mâine, Valentina va porni pe drumul fără întoarcere. Înconjurată de prieteni și de flori, așa cum și-a trăit toată viața, dar nu și cum a murit, adică înconjurată de așa-ziși prieteni ce o priveau arzând și zvârcolindu-se în flăcări.

Dumnezeu să te odihnească, Valentina!

Cosmin Șontică

Spune-mi despre ce crezi că ar mai trebui să scriu aici! 0725.225.335 | [email protected]

5 Comments

  1. Copii cresc singuri aici in țara, părinții se chinuie pe acolo, iar cea mai mare problema aici sunt anturajele, rețele de socializare care mai nou spală creiere și ii face pe unii sa își expună toată viața acolo, toți vor sa fie mai tari, mai interesanți, mai băgați in seama de așa ziși prieteni sau amici, trec anii foarte repede și unii ajung din ce in ce mai rău, se schimba generațiile și ne gândim uneori oare ce vor face cei care vin după noi ? Vor duce o lupta de strada ? Vor supraviețui ca in jungla ? Oare stam sa ne gândim dacă mâine o sa ne fie frica sa ieșim la o plimbare in parc sau pur și simplu la cumpărături ?! Oare ce vor face acești “tigri” peste câțiva ani și când spun tigri includ și băieți și fete al căror viitor gândind la cald nu pare a fi Ok….

  2. Cu bombardierul celalalt care a dus benzina nu se mai aude nimic. Ușor, usor se musamalizeaza. Atunci sa isi faca băieții datoria si sa-l lărgească in fund si sa-l faca pătrat in gura pe șmecherul care inca este in libertate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *