Recenzii filme

Recenzie „Nevinovat” cu Mario Casas

Dacă ar trebui să fac un clasament al celor mai bune filme care se joacă cu mintea ta –  „mind-twisting movies”, așa cum li se mai spune -, cu siguranță El Inocente – Nevinovat ar intra în primele zece. Odată ce am văzut nu primul serial, ci primele zece minute, pur și simplu nu m-am mai putut opri.

În primul rând, se cuvine spus că El Inocente este un thriller spaniol regizat de Oriol Paulo, după un best-seller scris de autorul american Harlan Coben. Este difuzat de Netflix și este o mini-serie ce cuprinde opt episoade. Dacă nu prea te-ai uitat până acum la seriale, probabil o să zici: „Nu, mulțumesc, opt episoade înseamnă prea mult pentru mine”, dar eu îți garantez că, după primele 40 de minute, o să-ți dorești să vezi sezoane întregi.

În distribuție apar Mario Casas, care se pare că nu se bagă decât la filme beton, José Coronado, Aura Garrido, Alexandra Jiménez și alții. Pe Mario Casas îl știți, probabil, dintr-un alt film regizat de Oriol Paulo (căruia e clar că îi place să se joace cu mințile cinefililor): Este vorba despre „Contratiempo”, pe care de asemenea vă recomand să-l vedeți.

Dar gata cu laudele, haideți să intrăm în tenebre!

El Inocente este un labirint, o capcană plină de fantome ale trecutului, de minciuni, de drumuri încurcate și de personaje care îți înșală așteptările. Ca privitor, o să crezi, ca de obicei, că ai învins scenaristul, că i-ai ghicit intențiile și că ai anticipat finalul. Te înșeli amarnic, fiindcă scenariul e scris atât de bine, încât șansele tale să reușești asta sunt aproape nule.

Unghiurile de filmare și coloana sonoră fac să merite fiecare minut de vizionare. (Foto: deia.eus)

Fiecare episod prezintă un personaj-cheie, dar ceea ce mi se pare și mai interesant este că fiecare dintre acestea ia pe cont propriu perspectiva narativă și „se povestește pe sine”. Genială tehnică narativă, care condensează, în doar câteva zeci de secunde, un întreg destin. Ramificațiile poveștii se întind apoi precum vița-de-vie.

Întreaga acțiune gravitează în jurul misteriosului Mateo Vidal, un tânăr student la Drept, care își ucide accidental un coleg. Este condamnat la patru ani de închisoare, pedeapsă pe care o ispășește, dar care va fi doar începutul unui lanț de nenorociri pentru el.

V-aș putea povesti toată acțiunea, dar atunci ce farmec ar mai avea să vedeți filmul?  Vă mai spun doar atât:

Odată ce ai vizionat primul episod, nu te vei mai putea opri, pentru că vei descoperi prima piesă dintr-un puzzle captivant și aproape neverosimil. De aceea, e bine să începi vizionarea cu ore bune înaintea culcării, pentru că pe mine, de pildă, m-a prins dimineața..

Alții vor spune că e prea telenovelistic, prea facil, cu stări prea îngroșate și cu scene inutile de acțiune sau violență. Și, într-adevăr, sunt momente în care pur și simplu trebuie să întorci capul de la ecran (pe lângă cele cu care nu sunt deloc de acord – le vedeți prin episodul 5). Atenție, filmul este interzis minorilor sub 16 ani!

Cosmin Șontică

Spune-mi despre ce crezi că ar mai trebui să scriu aici! 0725.225.335 | [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *