ExercițiiTeste de antrenament

Testul de antrenament nr. 1: Prezintă, în 30 – 70 de cuvinte, o temă comună celor două texte date, valorificând câte un element de conținut

Testul de antrenament nr. 1 pentru Evaluarea Națională la limba și literatura română a fost publicat pe data de 18 aprilie 2022 și este disponibil aici.

7. Prezintă, în 30 – 70 de cuvinte, o temă comună celor două texte date, valorificând câte un element de conținut.

Sugestie de răspuns:

Din punct de vedere tematic, cele două texte sunt organizate în jurul ideii de călătorie. În primul fragment este prezentat periplul pinguinului Apolodor, care, salvat de echipajul pescadorului „Meteor”, pornește într-o lungă și anevoiasă călătorie spre casă. În cel de-al doilea fragment, călătoria îmbracă forma expediției științifice, a unei curse pline de obstacole.

sau:

Din punct de vedere tematic, cele două texte se întâlnesc într-un punct comun: cel al descoperirii. În primul fragment, călătoria lui Apolodor spre casă este echivalentă cu o descoperire de sine și cu o descoperire a aproapelui. Dezolat, pinguinul tânjește după familia sa din Labrador, dar în curând va descoperi ce înseamnă solidaritatea: Altruiștii mateloți ai pescadorului „Meteor” îl salvează de la Capul Nord și îl conduc acasă. În cel de-al doilea fragment, descoperirea este de tip științific și contribuie la îmbogățirea patrimoniului cultural universal. Prin descoperirile făcute de cercetătorul român Emil Racoviță, numeroase peșteri au intrat în elita speologică a lumii.

Cosmin Șontică

Spune-mi despre ce crezi că ar mai trebui să scriu aici! 0725.225.335 | [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *