Exerciții

Transcrie propozițiile subordonate din următoarea frază, precizând felul acestora: „Belgica a rămas timp de un an în închisoarea banchizei și a fost nevoită să devină prima expediție care a iernat în Antarctica”

Avem chestiuni arzătoare la ordinea zilei. Câțiva elevi din clasa a opta îmi cer să le explic de ce prima subordonată de la exercițiul 7 (din testul de aici) este completivă prepozițională, și nu completivă directă.

Cerința sună cam așa:

7. Transcrie propozițiile subordonate din următoarea frază, precizând felul acestora:

„Belgica a rămas timp de un an în închisoarea banchizei și a fost nevoită să devină prima expediție care a iernat în Antarctica”.

Vom delimita fraza și vom constata că avem nici mai mult, nici mai puțin de patru propoziții. Evaluatorii ne solicită să transcriem doar propozițiile subordonate, dar eu le voi transcrie pe toate, ca să înțelegeți mai bine raporturile dintre ele:

P1: „Belgica a rămas timp de un an în închisoarea banchizei” – propoziție principală

P2:  „și a fost nevoită” – propoziție principală, coordonată copulativ cu P1 (prin „și”)

P3: „să devină prima expediție” – propoziție subordonată completivă prepozițională (la ce a fost nevoită?)

P4: „care a iernat în Antarctica” – propoziție subordonată atributivă (care / ce fel de expediție?)

Motivul pentru care P3 este completivă prepozițională are legătură cu faptul că regentul său este o construcție verbală pasivă. În orice caz, sper ca aceste lucruri să vi se limpezească în minte citind rândurile următoare:

Să luăm verbul „a obliga”. În enunțul „L-a obligat pe rege să abdice” verbul a obliga este tranzitiv, deoarece poate primi complement direct: Pe cine a obligat? Pe rege.

Verbul „a obliga” poate fi însă folosit și în cadrul unei construcții pasive: Regele a fost obligat de inamici să abdice. Și ce știm noi despre verbele la diateza pasivă? Ei bine, știm că devin în mod automat verbe intranzitive, adică nu pot accepta un complement direct:

Regele a fost obligat (de opoziție). De către cine a fost obligat regele să abdice? De către opoziție („de opoziție” este complement de agent). Nu voi întreba niciodată: „ce a fost obligat?”. Cel mult, pot întreba „la ce a fost obligat?”, caz în care îmi va răspunde – ați ghicit! – un complement prepozițional.

Să ne întoarcem la fraza noastră de azi: „a fost nevoită / să devină prima expediție”. Voi fi tentat să pun întrebarea regentei: „ce a fost nevoită?” și, în acest fel, să stabilesc în mod eronat că subordonata mea este completivă directă.

Unde am geșit? Am greșit în momentul în care nu m-am uitat la construcția verbală din regentă. Este o construcție activă? Nu. Este o construcție reflexivă? Nici vorbă. Atunci este o construcție pasivă? Da, evident, pentru că am un subiect subînțeles, „Belgica”, am o construcție verbală pasivă, formată din auxiliarul „a fost” și participiul „nevoită” și mai am ceva: posibilitatea de a subînbțelege un complement de agent. De cine a fost nevoită Belgica să devină…? De vreme, de soartă, de intemperii…

Voi trece la pasul următor, adică voi contrage subordonata care îmi dă bătăi de cap:

A fost nevoită a deveni. Ce funcție sintactică are „a deveni”? Poate fi complement direct? Nu, deoarece regentul său este un verb la diateza pasivă, iar noi tocmai am stabilit că nu pot să am complement direct lângă o construcție pasivă. Așadar, „a deveni” nu poate fi decât complement prepozițional.

Și, evident, realizarea sa propozițională nu poate fi decât o propoziție subordonată completivă prepozițională.

Cosmin Șontică

Spune-mi despre ce crezi că ar mai trebui să scriu aici! 0725.225.335 | [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *