ExercițiiTeste de antrenament

Crezi că poveștile te pot ajuta să treci peste momente dificile? Motivează-ți răspunsul, în 50 – 100 de cuvinte, valorificând fragmentul din jurnalul lui Emil Racoviță, reprodus în textul 2

Testul de antrenament nr. 1 pentru Evaluarea Națională la limba și literatura română a fost publicat pe data de 18 aprilie 2022 și este disponibil aici.

8. Crezi că poveștile te pot ajuta să treci peste momente dificile? Motivează-ți răspunsul, în 50 – 100 de cuvinte, valorificând fragmentul din jurnalul lui Emil Racoviță, reprodus în textul 2.

Sugestie de răspuns:

Consider că poveștile ne pot fi de mare ajutor atunci când trecem prin momente dificile. De ce avem nevoie de povești? Pentru că, mai ales atunci când viața ne pune la încercare, ele ne vindecă sufletul, atrăgându-ne într-un vârtej al emoțiilor. Ne poartă în ținuturi guvernate de bine și de frumos, ne hrănesc speranța, ne oferă aripile cu ajutorul cărora putem zbura peste greutățile vieții.

Sigmund Freud spunea că „omului îi trebuie un vis ca să suporte realitatea”. Pentru a suporta condițiile vitrege de pe „Belgica”, marinarii spun povești despre însoritele ținuturi de acasă, agățându-se cu toată forța sufletească de întâmplările trecutului: „În mohorâtele cabine, ghemuiți lângă sobă, legam în lungi povești, prin firul
amintirii, ceea ce aveam cu ceea ce lăsasem în țara soarelui, departe.”. Așadar, poveștile pot fi un scut în fața greutăților, o cale de evadare din fața realității crude.

Cosmin Șontică

Spune-mi despre ce crezi că ar mai trebui să scriu aici! 0725.225.335 | [email protected]

One Comment

 1. Domnule Șontică,
  Vă mulțumesc pentru sprijinul pe care mi-l acordați cu toate comentariile pe care le faceți subiectelor de la Evaluarea Națională pentru clasa a VIII-a.
  Vă mulțumesc și în numele colegilor care se ajută de sugestiile dv. la răspunsuri, obținînd în acest fel note mai bune la testele pe care le dăm la școală.
  Sunteți un adevărat altruist!
  Cu deosebită stimă,
  L.B.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *