Corect / Incorect

Șprei sau spray?

Toți folosim spray-ul. Fie că vrem să mirosim bine, fie că vrem să scăpăm de gândaci sau că ne gândim la autoapărare, spray-ul este un obiect nelipsit în viața omului. Dacă toți știm ce înseamnă, nu toți știm cum se scrie și cum se pronunță corect.

Cuvântul „spray” este unul dintre neologismele care nu au suferit modificări de formă odată cu pătrunderea în limba română. Așadar, acest anglicism se va scrie exact ca în limba de origine și se va pronunța (sprei), după cum arată DOOM 2005.

Scriere corectă: s p r a y

Pronunție corectă: s p r e i (cu „s”, nu cu „ș”)

Alte greșeli de pronunție cu „ș” inițial:

„stat” (de plată) =  “tabel, listă în care sunt înscrise drepturile băneşti pe care le achită o întreprindere lucrătorilor ei”.  Corect este stat, nu ștat.

„start” = Loc de plecare (marcat printr-o linie) într-o cursă sportivă. ♦ Momentul începerii unei curse sportive, indicat de starter. – Din engl. start. Corect este start, nu ștart.

În schimb, forma corectă este „ștampilă”, și nu „stampilă”, așa cum rostesc anumiți vorbitori, din hipercorectitudine.

În general, întâmpinăm dificultăți în cazul anumitor cuvinte care încep fie cu „st”, fie cu „sp” şi la care se aude un „ş” în locul „s”-ului iniţial, după model german: spiegel (oglindă) sau sturm (furtună). Fapt interesant, uneori eroarea e doar de pronunţie: vorbitorii scriu „s”, dar pronunţă „ş”.

 429 total views,  1 views today

Cosmin Șontică

Spune-mi despre ce crezi că ar mai trebui să scriu aici! 0725.225.335 | [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *