Utile

Mi-am făcut asigurare cu 1000 de lei pe an și mi s-a spus că sunt un caz fericit

În timp ce românii se bucură din plin de beneficiile „României normale”, prețurile urcă la cer, de unde pare că nimeni nu le mai poate coborî. Companiile de asigurare au fost primele care ne-au băgat adânc mâna în buzunar, iar cine are mașină știe despre ce vorbesc.

După falimentul City Insurance, eveniment în urma căruia mi-am luat o țeapă de 5500 de lei (daună totală nerecuperată), prețul RCA-ului a explodat. Unii spun că ar trebui să-i mulțumim și statului român pentru asta, dar cui îi mai pasă acum, când deja am acceptat senini dublarea prețurilor?..

În fine, voiam să vă spun că mi-am făcut asigurare cu 1000 de lei pe an, la cea mai ieftină companie, iar brokerul mi-a spus că sunt un caz fericit. Că ar trebui să tac și să zic sărut-mâna că am scăpat așa de ieftin..

În septembrie mi-am luat mașină. Una din 2005, destul de bună, la un preț mai mult decât decent. Inițial voiam să-mi iau una mai nouă, după 2010, să intru și eu în rândul lumii, dar când m-am uitat în portofel am zis Mai bine lasă. Lasă, lasă pe data viitoare (Mă mir cum de mai rezistă cuiul, la câte pofte mi-am pus în el).

Se pare că, în cele din urmă, norocul își bate joc de cel ce se bucură de darurile sale neașteptate. După ce am luat mașina asta bună, printr-un fericit concurs de împrejurări, la bani puțini, a urmat, bineînțeles, asigurarea. Eram într-o perioadă proastă rău cu banii – momentul ăla când te uiți în calendar și constați că a mai rămas multă lună până la salariu. Vă spun sincer că m-a dezechilibrat grav: 10 milioane dintr-un foc, în condițiile în care acum șase luni făceam asigurarea cu maximum 400 de lei pe an! (Și oricum o făceam mereu pe șase luni, că deh!..)

A, zice tipul de la asigurări, dar stați liniștit, că dumneavoastră sunteți bine. Aveți B6, plătiți decent. Am clienți cu B2 și nu vreți să știți cât dau pe an! Cred că fac CAR, săracii, să-și plătească asigurarea.

 – Mulțumesc, m-am mai liniștit, zic eu, după care iau polița și ies din încăpere mai ușor cu 10 milioane.

CONCLUZIA?

De 30 de ani, România merge cu frâna de mână trasă, iar acum am senzația că a ajuns în vârful unei pante și nu-i țin frânele. Nu știu cine a fost artizanul acestei manevre odioase, care a dus la explozia prețurilor RCA-ului. Nu mă interesează nici cât costă asigurarea în Franța sau în UK (chiar nu mă interesează, câtă vreme salariile lor sunt și de 10 ori mai mari decât ale noastre).

Pe mine mă interesează faptul că statul român, prin organismul ei special creat în vederea supravegherii financiare a companiilor, nu a mișcat un deget. Mâine prețurile s-ar putea dubla din nou, iar reacția noastră ar fi aceeași: Lasă, vere, asta e. Ne împrumutăm, plătim, ieșim noi și din asta..

Să ne cumpărăm biciclete sau să mergem pe jos, fraților, că ăștia ne iau și cenușa din vatră!

Cosmin Șontică

Spune-mi despre ce crezi că ar mai trebui să scriu aici! 0725.225.335 | [email protected]

4 comentarii

    1. Puteți să vă supărați pe mine, dar eu cred că, raportat la nivelul de trai din România, RCA-ul e scump. Eu am un salariu bun, de 3000 de lei pe lună. Să zicem că îmi permit ca, odată pe an, să plătesc 1000 de lei pentru asigurare. Ce facem însă cu ceilalți români, care primesc salariul minim pe economie? Sau cu cei care își înmatriculează pentru prima dată o mașină pe numele lor? Au B2 și probabil că plătesc 2000-3000 de lei pentru un RCA.
      Devine astfel deținerea unui autoturism o povară?

      1. Aveți perfecta dreptate,creșterea RCA nu are nici o justificare reală, iar noi suntem atât de împovărați încât nu ne mai bucuram de nimic. Parca toate relele au venit deodată, boala asta,creșterea fără limita a prețurilor, instabilitate politica(oameni de calitate îndoielnică),și răutatea semenilor noștri (a se vedea comentariul d nui de mai sus,oamenii ca d nsul se cred singuri pe lume😥).Suntem triști și fără chef de viață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.