Rezumate

Rezumat „Platanos” de Doina Ruști

Sosit de curând în tabăra pentru plantele născute cu defecte, Platanos îi abordează direct pe Sisinel, pe Vio și pe Năsosu. Cei trei sunt fascinați de personalitatea nou-venitului, care impresionează prin statură, prin atitudine și prin felul în care se recomandă.

Din discuția care are loc în dimineața de aprilie, Sisinel și prietenii săi înțeleg faptul că Platanos este singurul care a părăsit vreodată tabăra. Cuprins de nostalgie, nou-venitul rememorează momentele fericite în care locuise lângă „Bila de Aur”, putând admira priveliștea orașului. Săptămâni în șir, plantele din tabără se lasă purtate în universul poveștilor interesante spuse de Platanos.

Într-o dimineață, Sisinel și prietenii săi primesc dulciuri și află de la îngrijitoarea Cati că, în curând, vor fi considerați adulți. În timp ce își consumă desertul, plantele observă un carton ciudat, despre care Vio crede că este o scrisoare codată, iar Năsosu, o parolă. Misterul este lămurit de Plantanos, care le spune că obiectul reprezintă un orar, similar celui pe care îl văzuse, cândva, pe ușa unei ciocolaterii din oraș. Continuându-și expunerea, nou-venitul le dezvăluie celor trei că a fost o vreme în care a locuit într-o bibliotecă. În acest fel, Sisinel, Vio și Năsosu află despre pasiunea pentru lectură a lui Platanos.

Vrăjit de personalitatea noului colocatar, Sisinel îi cere lui Cati să fie mutat lângă acesta. Se lovește de un refuz, dar reușește să obțină și să lectureze cartea preferată a lui Platanos, „Singur pe lume”.

Sisinel este flatat în momentul în care Platanos îl numește prieten și cere, pentru a doua oară, să fie mutat lângă el. În cele din urmă, deși știe că nu se va mai putea întoarce, Sisinel este scos din pământ și mutat lîn apropierea noului său prieten.

În curând, Sisinel va afla propria-i piele că la umbra marilor copaci nu crește nimic. Mutarea îi va face rău, dar, cu timpul, își va reveni și va fi fericit să asculte din nou poveștile pline de farmec ale lui Platanos. Bucuria sa va fi însă de scurtă durată: În curând va începe transformarea, iar comunicarea lor va fi întreruptă.

Venirea primăverii îi găsește pe cei trei prieteni din nou împreună. Sisinel se trezește la viață și constată că a fost mutat lângă Vio și Năsosu.

Cosmin Șontică

Spune-mi despre ce crezi că ar mai trebui să scriu aici! 0725.225.335 | [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.