Rezumate

Rezumat „Amintiri din copilărie – Pupăza din tei”

Într-o dimineață, Nică este trezit de mama sa și trimis să le ducă mâncare unor oameni pe care îi aveau tocmiți cu ziua la muncile câmpului.

Pornind cu merindele spre Valea Seacă, Nică se abate din drum după ce aude cântecul unei pupeze ce își avea cuibul într-un tei bătrân, aproape de casa lui moș Andrei. Vrăjit de cântecul păsării și de parfumul florilor de tei, băiatul se urcă în copac și prinde pupăza în scorbură. Pentru a se asigura că nu o scapă, Nică așază o piatră în gura scorburii, coboară din tei și își continuă drumul.

Ajuns cu întârziere la destinație, băiatul le oferă muncitorilor hrana mult așteptată și constată că aceștia sunt prea înfometați ca să-i mai reproșeze ceva. Pornește înapoi spre casă, nu înainte însă de a trece pe la teiul de pe coasta dealului.

Urcând din nou în copac, Nică scoate pupăza din scorbură și realizează că toate ouăle au fost sparte. Duce pasărea acasă și o leagă de un picior, ascunzând-o în pod.

A doua zi, mătușa Măriuca vine la mama lui Nică și îi spune că băiatul ei a furat pupăza din tei, lăsând întregul sat fără ceas deșteptător. Realizând pericolul în care se află, Nică ia pupăza din pod și merge la târg, cu intenția de a o vinde. Aici, întâlnește un bătrân care, sub pretextul că este interesat de pasăre, îi dezleagă ața de la picior și o eliberează.

Scandalizat, băiatul îi cere insistent moșneagului să fie despăgubit pentru pasărea pierdută intenționat. Se mai ponderează însă în momentul în care află că falsul cumpărător vrea să-i anunțe tatăl despre întâmplarea cu pupăza.

Mulțumit că a scăpat dintr-o asemenea împrejurare, Nică se întoarce acasă și află de la frații săi că scandalul dispariției păsării a luat amploare. Într-un final, din tei se aude din nou cântecul pupezei, ceea ce o face pe sora lui Nică să își compătimească fratele pentru acuzațiile nefondate ce i s-au adus.

Cosmin Șontică

Spune-mi despre ce crezi că ar mai trebui să scriu aici! 0725.225.335 | [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.