ExercițiiRezumate

Scrie, în 100-150 de cuvinte, rezumatul textului 1

Subiectul al II-lea

Scrie, în 100-150 de cuvinte, rezumatul textului 1.

Punctajul pentru rezumat se acordă astfel:  conținutul rezumatului – 12 puncte; redactarea rezumatului – 8 puncte (coerenţa textului – 1 punct, claritatea exprimării ideilor – 1 punct proprietatea termenilor folosiți – 1 punct, corectitudinea gramaticală – 1 punct, ortografia – 1 punct, respectarea normelor de punctuație 1 punct, lizibilitatea – 1 punct, încadrarea în limita de cuvinte – 1 punct).

Notă! Rezumatul nu va fi precedat de titlu sau de motto. Punctajul pentru redactare se acordă doar în cazul în care rezumatul are minimum 100 de cuvinte şi dezvoltă subiectul propus.


Sugestie de rezolvare:

Într-o zi, în curtea familiei apare un cățel maidanez, pe care mama Corneliei, Sada, îl găsise prin vecini. În timp ce tatăl fetei, Octavian, este plecat de acasă, cele două îl deparazitează pe câine, după care Cornelia îl plimbă tot restul zilei prin împrejurimi. 

După un timp, cățelul primește numele Zmeu, iar Octavian îi construiește un coteț mare, care să îi fie potrivit și atunci când va crește. Înăuntru îi strecoară câteva obiecte, printre care un preș care să-i țină de cald, castroane pentru apă și hrană și un ghem în loc de jucărie.

Noaptea, cățelul schelălăie în coteț, iar Corneliei i se face milă de el. Sensibilizată, merge în camera părinților și îi cere ajutorul mamei, iar Sada nu o poate refuza. În miez de noapte, femeia merge afară și îl ia pe Zmeu din coteț, adăpostindu-l apoi în casă, într-o cutie de carton.

După câteva zile, Cornelia propune ca familia să adopte o pisică, dar ideea nu îl încântă deloc pe tatăl ei, care este alergic. În ciuda împotrivirii lui Octavian, în curte apare o mâță găsită tot de Sada prin vecini.

Spre a-i răsplăti concesia făcută, fetița îi oferă tatălui posibilitatea de a alege singur numele pisicii.

Cosmin Șontică

Spune-mi despre ce crezi că ar mai trebui să scriu aici! 0725.225.335 | [email protected]

2 Comments

  1. „În cea de-a treia, pe când Sada încălzea talpa de călcat
   rufe pe marginea plitei, cu un munte de cearșafuri și cămăși culese de pe culme alături, fetița o privi cu
   seriozitate și spuse:
   — Ne trebuie o pisică.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *