ExercițiiRezumate

Rezumatul textului „Dansul ursului” de Ion D. Sîrbu

Subiectul al II-lea – 20 de puncte

Scrie, în 80 – 120 de cuvinte, rezumatul textului 1.

Punctajul pentru rezumat se acordă astfel:

• conținutul rezumatului – 12 puncte;

• redactarea rezumatului – 8 puncte (coerența textului–1 punct; proprietatea termenilor folosiți – 1 punct; corectitudinea gramaticală – 1 punct; claritatea exprimării ideilor – 1 punct; ortografia – 1 punct; respectarea normelor de punctuație – 1 punct; lizibilitatea – 1 punct; încadrarea în limita de cuvinte – 1 punct).

Notă! Rezumatul nu va fi precedat de titlu sau de motto. Punctajul pentru redactare se acordă doar în cazul în care rezumatul are minimum 80 de cuvinte și dezvoltă subiectul propus“.

Înaintea examenelor de sfârșit de an, care în acea vară fuseseră programate mai devreme, Silvia, Lucian și Roland își petrec timpul studiind și jucându-se. Zilele lungi de vară le permit și să se bucure de natură, dar și să se pregătească temeinic pentru școală.

Într-o seară, pe când examenele încă nu începuseră, Lucian descoperă o pasăre care îi impresionează pe toți prin mărimea și prin culoarea sa. Pelicanul apărut din senin într-un luminiș, aproape de apă, este considerat de toți cei prezenți o apariție cu atât mai surprinzătoare cu cât Delta se afla foarte departe. După trei zile, pelicanul părăsește lacul, lăsând în urma lui doar câteva pene roz, pe care Silvia le strânge într-un buchet.

În perioada examenelor, cei trei copiii sunt găzduiți de familia Giurcă, deoarece aceasta locuia aproape de colegiu. Răbdători, profesorii îi examinează pe cei doi băieți aflați în clasa a patra, care obțin rezultate foarte bune, confirmând nivelul lor de pregătire. Silvia, care susține examenele la liceul „Domnița Ileana”, întrece însă orice așteptare. Ea excelează la limba și literatura română și impresionează pe membrii comisiei cu vastele sale cunoștințe, primind zece pe linie.

Odată promovate examenele, urmează dulcea vacanță petrecută sub semnul jocului în natură și al cititului.

Cosmin Șontică

Spune-mi despre ce crezi că ar mai trebui să scriu aici! 0725.225.335 | [email protected]

3 Comments

  1. Rezumatul acestui text prezinta aventura petrecuta de Silvia, Lucian si Roland in apropierea Deltai. Pe cand se pregateau pentru examenele de sfarsit de an, care se programasera mai devreme, copiii au observat un pelican mare si colorat care aparuse din senin in apropiere. Apoi, au fost gazduiti de familia Giurca, au trecut cu bine de examen si au petrecut vacanta sub semnul jocului si al cititului.

  2. Dansul ursului” de Ion D. Sîrbu este o povestire captivantă, care explorează frumusețea și misterul naturii sălbatice. În centrul acestei povești se află un personaj interesant, un băiat curios și aventuros care descoperă secretul dansului ursului din pădurea în care trăiește. Prin intermediul descrierilor vii și al detaliilor minuțioase, autorul ne poartă într-o călătorie în lumea sălbatică și ne dezvăluie fascinația și respectul pe care acest băiat îl simte pentru natură și animalele care o populează. „Dansul ursului” ne oferă o privire adâncă în inima naturii și ne amintește de conexiunea noastră esențială cu mediul înconjurător. Este o poveste care te va încânta și te va face să reflectezi asupra frumuseții și fragilității naturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *