Exerciții

Prezintă, în 30-70 de cuvinte, un element de conținut comun celor două texte date, valorificând câte o secvenţă relevantă din fiecare text

7. Prezintă, în 30-70 de cuvinte, un element de conținut comun celor două texte date, valorificând câte o secvenţă relevantă din fiecare text.

Sugestie de răspuns:

Un element comun celor două texte date îl reprezintă prezența câinelui, ca ajutor de nădejde al omului. În primul text, Negrilă este nedespărțit de stăpânul său, stând așezat la picioarele sale, iscodind și ridicându-se la prima mișcare a băiatului. „Atunci văzu că la picioarele lui stătea cuminte, cu botul pe labe, dar cu ochii vii iscodind în jur, un câine ciobănesc, cu părul negru, plin de praf şi încâlcit (…) Câinele se ridică şi el, se trase un pas înapoi şi rămase aşa, atent.”.

În textul doi, câinele Șmil devine celebru după ce ajunge să își caute stăpânul în diferite locuri din oraș pentru a-l l chema acasă. Sârguinciosul patruped se strecoară peste tot – la Parlament, la teatru sau la băcănie – și nu se lasă până nu îi dă de urmă: „Uneori, când întârzia tata la masă, deschideam uşa şi strigam: „Şmil, du-te de-l caută pe domnul Delavrancea!”. Dintr-o săritură, câinele dispărea ca o săgeată. Cu nasul lui negru şi lucios de prepelicar, îi lua urma şi nu se lăsa până nu-l găsea.”.

Cosmin Șontică

Spune-mi despre ce crezi că ar mai trebui să scriu aici! 0725.225.335 | [email protected]

3 comentarii

  1. Consider ca cele 70 de cuvinte sunt prea putine pentru a putea prezenta „în 30-70 de cuvinte, un element de conținut comun celor două texte date, valorificând câte o secvenţă relevantă din fiecare text”. Se depuncteaza daca am depasit limita superioara sau se depuncteaza doar pentru limita inferioara?

    1. Da, poate că nu-ți depunctează dacă ai depășit cu 1-3 cuvinte, maxim 5, depinde de profesorul care îți corectează, dar îți scade, pt că așa scrie în barem

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.