Exerciții

Notează „X” în dreptul fiecărui enunț pentru a stabili dacă este adevărat sau fals, bazându-te pe informațiile din cele două texte. Odată cu lăsarea întunericului, natura încremenește

5. Notează „X” în dreptul fiecărui enunț pentru a stabili dacă este adevărat sau fals, bazându-te pe informațiile din cele două texte.

Textul 1

  1. Odată cu lăsarea întunericului, natura încremenește.  –   FALS (Natura este în dinamică: prin „mândrul întuneric al pădurii de argint” poți vedea „izvoare zdrumicate peste pietre licurind”, care „trec cu harnici unde și suspină-n flori molatic, când coboară-n ropot dulce din tăpșanul prăvălatic ș.a.m.d.)
  2. Florile și fluturii sunt albaștri. –  ADEVĂRAT („Flori albastre tremur ude în văzduhul tămâiet”; „Mii de fluturi mici, albaștri”)
  3. Iarba de lângă izvor este acoperită de zăpadă.   –   FALS (Acolo, lângă izvoară, iarba pare de omăt)

Textul 2

  1. În expedițiile din munții Făgăraș, Alexandru N. Stermin dormea în hamac.   –   FALS  (Alexandru N. Stermin doarme pentru prima dată într-un hamac în expediția din Amazonia: „A fost prima dată în viața mea când am atârnat un hamac de copaci”. Pe de altă parte, autorul mărturisește că, în munții Făgăraș, dormea pe un pat de cetină sau lângă o stâncă: „Am dormit de sute de ori în natură, sub cerul liber, în pădurile din munții Făgăraș, pe un pat de cetină sau lângă o stâncă în golul alpin și nu mi-a fost frică”)
  2. Roberto îl învață pe exploratorul român cum să procedeze în cazul în care se pierde în junglă.  –  ADEVĂRAT („Mi-a zis că, dacă mă pierd, să caut un asemenea copac și să lovesc cu maceta* în trunchi.”)
  3. Zgomotele din junglă îi sunt familiare lui Alexandru N. Stermin.   –   FALS   (Dimpotrivă, totul îi pare străin: „Nu recunoșteam niciunul dintre acele zgomote, totul părea străin și asta mă înspăimânta și mai tare.”)

Cosmin Șontică

Spune-mi despre ce crezi că ar mai trebui să scriu aici! 0725.225.335 | [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *