Exerciții

Crezi că frumuseţea naturii poate fi surprinsă cel mai bine noaptea sau ȋn timpul zilei? Motivează-ţi răspunsul ȋn 50-100 de cuvinte, valorificând unul dintre textele propuse

8. Crezi că frumuseţea naturii poate fi surprinsă cel mai bine noaptea sau ȋn timpul zilei? Motivează-ţi răspunsul ȋn 50-100 de cuvinte, valorificând unul dintre textele propuse.

Răspuns posibil:

Consider că frumusețea naturii poate fi surprinsă la fel de bine atât ziua, cât și noaptea, singura diferență fiind emoția pe care o transmit cele două perspective, nocturnă și diurnă. Mărturie în acest sens stă textul eminescian „Stau în cerdacul tău…”, care surprinde magistral frumusețea naturii în timpul nopții.

Albert Einstein spunea că trebuie să doar să privești adânc natura, „și apoi vei înțelege totul mai bine”. În natură toți suntem acasă, iar frumusețea ei ne farmecă pe toți. În textul eminescian, natura copleșitoare, guvernată de lumina selenară, este în consonanță cu trăirile îndrăgostitului. Noaptea e senină, iar crengile arborilor „se întind” într-o mișcare unduioasă, sporind atmosfera de visare.

Frumusețea naturii se dezvăluie treptat: vântul mișcă duios arborii, stelele tremură pe cer, iar îndrăgostitul se simte învăluit în „flori de umbră”. Tabloul este întregit de imaginea lunii care guvernează întregul peisaj, dar și sentimentele oamenilor: ea „bate trist în geamuri”, evidențiind melancolia, singurătatea și tristețea îndrăgostitului din momentul încheierii ritualului.

Cosmin Șontică

Spune-mi despre ce crezi că ar mai trebui să scriu aici! 0725.225.335 | [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *