Exerciții

Asociază textul „Pilotul” de Vasile Alecsandri cu un alt text literar studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară, prezentând, în 50 – 100 de cuvinte, o valoare morală/culturală comună, prin referire la câte o secvență relevantă din fiecare text

9. Asociază textul „Pilotul” de Vasile Alecsandri cu un alt text literar studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară, prezentând, în 50 – 100 de cuvinte, o valoare morală/culturală comună, prin referire la câte o secvență relevantă din fiecare text.

NOTĂ: Sunt numeroase texte literare în care putem întâlni motivul călătoriei, iar dacă mă gândesc la aventură sau la expediția pe mare, primele care îmi vin în minte sunt Toate pânzele sus! de Radu Tudoran, Copiii căpitanului Grant, Ocolul Pământului în 80 de zile sau Cinci săptămâni în balon de Jules Verne. Toate sunt cărți de aventură, în care situațiile pe muchie de cuțit sunt depășite grație perseverenței eroilor. Vă propun însă o asociere cu Bătrânul și marea de Ernest Hemingway, o carte pe care trebuie s-o citiți neapărat, dacă n-ați făcut-o deja.

Sugestie de răspuns:

Textul „Pilotul” de Vasile Alecsandri mă duce cu gândul la romanul lui Ernest Hemingway, „Bătrânul și marea”, deoarece protagoniștii ambelor texte dau dovadă de perseverență și reușesc să își păstreze calmul în situații limită.

În „Pilotul” de Vasile Alecsandri, călătorii unei nave surprinse de furtună pe mare aproape că își pierd speranța în momentul în care vasul lor este zdruncinat. La bord se află însă un om dârz, cu simțul datoriei, care depune toate eforturile pentru a duce nava în siguranță la mal. Este vorba despre căpitanul vasului, a cărui perseverență chiar și în împrejurări nefavorabile face ca totul să se termine cu bine.

„Bătrânul și marea„ de Ernest Hemingway este de asemenea o carte despre puterea de a merge mai departe chiar și atunci când toate par să ți se împotrivească. Santiago, bătrânul pescar care se află pe mare de aproape trei luni fără să prindă vreun pește, este lovit de noroc în momentul în care i se agață de undiță un pește uriaș. Deși știe că nu are șanse, Santiago poartă o luptă îndârjită cu marlinul și cu rechinii care se tot înfruptau din el: „Omul nu e făcut să fie înfrânt. Un om poate fi distrus, dar nu înfrânt!” sunt cuvintele memorabile ale bătrânului pescar.

Cosmin Șontică

Spune-mi despre ce crezi că ar mai trebui să scriu aici! 0725.225.335 | [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.