Exerciții

Asociază fragmentul din Dansul ursului de Ion D. Sîrbu cu un alt text literar studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară, prezentând, în 50 – 100 de cuvinte, o valoare comună, prin referire la câte o secvență relevantă din fiecare text

9. Asociază fragmentul din Dansul ursului de Ion D. Sîrbu cu un alt text literar studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară, prezentând, în 50 – 100 de cuvinte, o valoare comună, prin referire la câte o secvență relevantă din fiecare text.

Sugestie de răspuns:

Lectura fragmentului propus mă duce la gândul un alt text în care este pusă în valoare educația prin lectură. Este vorba despre „Romanul adolescentului miop” de Mircea Eliade.

În fragmentul din „Dansul ursului” de Ion D. Sîrbu, cei trei copii reușesc să găsească echilibrul între joacă și învățătură. În zilele lungi de vară, Silvia, Lucian și Roland găsesc timp „pentru tot şi toate: călăreau patru ore, studiau (singuri sau cu domnişoara Stela) alte patru sau cinci ore şi tot le mai rămânea timp pentru o baie în lac, o goană prin pădure, o trântă pe iarbă sau o vizită în parc.”. Acest lucru le asigură succesul la examene, iar Silvia excelează în fața comisiei de examen: „A primit nota zece pe linie.”.

În „Romanul adolescentului miop”, de Mircea Eliade, naratorul reușește să promoveze examenele grație cunoștințelor dobândite prin lectură, căci „ cărțile te silesc să-ţi pierzi inteligent timpul”. Înainte de proba de limba și literatura română, elevii sunt copleșiți de emoția examenului, în timp ce naratorul pășește înăuntru sigur pe el și răspunde corect la toate întrebările.

Lectura este, așadar, una dintre cele mai importante activități intelectuale, prin care omul își poate desăvârși educația și consolida cultura generală.

Cosmin Șontică

Spune-mi despre ce crezi că ar mai trebui să scriu aici! 0725.225.335 | [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.