Exerciții

7. Care este emoţia transmisă prin atmosfera descrisă ȋn textul poetic al lui Mihai Eminescu? Motivează-ţi răspunsul ȋn 50-90 de cuvinte, valorificând textul dat

7. Care este emoţia transmisă prin atmosfera descrisă ȋn textul poetic al lui Mihai Eminescu? Motivează-ţi răspunsul ȋn 50-90 de cuvinte, valorificând textul dat.

Răspuns posibil:

Emoția transmisă prin atmosfera descrisă ȋn textul „Stau în cerdacul tău…” este iubirea ca necesitate a sufletului, ca experiență a fericirii trăite de îndrăgostit.

Într-un cadru nocturn feeric, guvernat de lună – astrul tutelar -, eul poetic urmează să ia parte la un ritual intim și misterios. Ipostaza textuală a eului creator este cea a îndrăgostitului care, prin monolog confesiv – „stau”, „mă cuprind”, „privind”, „ochii mei rămân” – descrie atmosfera plină de romantism, la care ia parte și natura umanizată: „crengi de arbori de întind”, „stele tremură prin ramuri”, „luna bate trist în geamuri”.

Dominantele acestei atmosfere încărcate de lirism sunt sensibilitatea, imaginația și fantezia. În acest cadru oniric (ce îndeamnă la visare), se remarcă interferența a două planuri: planul exterior, al naturii care consună la fericirea îndrăgostitului, și planul interior, al trăirii intense a sentimentului de iubire.

Cosmin Șontică

Spune-mi despre ce crezi că ar mai trebui să scriu aici! 0725.225.335 | [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *