Corect / Incorect

Asociază fragmentul din opera literară „Ciresarii” de Constantin Chiriță cu un alt text literar studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară, prezentând, în 50-100 de cuvinte, o valoare comună, prin referire la câte o secvență relevantă din fiecare text

9. Asociază fragmentul din opera literară „Ciresarii” de Constantin Chiriță cu un alt text literar studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară, prezentând, în 50-100 de cuvinte, o valoare comună, prin referire la câte o secvență relevantă din fiecare text.


Aici puteam alege dintr-o gamă largă de valori: curajul, perseverența, prietenia, legătura om-animal, solidaritatea, spiritul de echipă.

Nici literatura nu e mai puțin ofertantă: Dumbrava minunată, Singur pe lume, Povestea lui Harap-Alb, Colț-Alb, Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, Cum am supraviețuit clasei a opta sunt doar câteva dintre textele ce puteau fi asociate.

Hai să vedem cum sună o rezolvare pe baza asocierii cu Dumbrava minunată de Mihail Sadoveanu:

Fragmentul din „Cireșarii” de Constantin Chiriță poate fi asociat cu un fragment din „Dumbrava minunată” de Mihail Sadoveanu. Ambele texte evidențiază curajul protagonistului și legătura puternică dintre om și animalul credincios.

În fragmentul selectat din „Cireșarii”, Tic dovedește curaj în depășirea situației dificile. În timpul unei expediții, băiatul rătăcește drumul prin pădure, iar câinele Țombi se dovedește un sprijin de încredere. Simțind parcă teama stăpânului său, Țombi „i se gudură viu la picioare și începu să-și frece botișorul umed și
cald de nişte gambe reci.” Astfel, protagonistul reușește să își țină curajul și să iasă la lumină.

Curajul, loialitatea și sprijinul reciproc în situații dificile sunt valorificate și în textul „Dumbrava minunată” de Mihail Sadoveanu. Fugind de acasă către locuința bunicilor, Lizuca se pierde într-o pădure magică, iar câinele Patrocle îi rămâne alături în toate momentele. Călătoria nu este lipsită de momente de cumpănă, așa cum este apariția bursucului, însă toate sunt depălire cu bine: „C-un lătrat scurt, Patrocle se și repezise. Cornițele fantasmei căzură.”.

Cosmin Șontică

Spune-mi despre ce crezi că ar mai trebui să scriu aici! 0725.225.335 | [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *