Ajutor la temeClasa a VIII-a

Recitește secvențele retrospective din text și precizează timpul modului indicativ la care sunt cele mai multe verbe. Observă și verbele din secvențele aflate în prim-planul narațiunii. Ce timp al modului indicativ predomină în acestea?

7. Recitește secvențele retrospective din text și precizează timpul modului indicativ la care sunt cele mai multe verbe. Observă și verbele din secvențele aflate în prim-planul narațiunii. Ce timp al modului indicativ predomină în acestea?


Sugestie de rezolvare:

În secvențele în care Platanos rememorează momentele fericite trăite dincolo de râu, predomină timpul imperfect al indicativului: „Eram bine situat….”; „Seara cânta orchestra”; „Stăteam la intrare”; „Citeam orice”. Verbele la imperfect alternează cu cele la indicativ prezent, care creează iluzia realității și au menirea de a recrea, în ochii celor prezenți, imaginea vie a orașului: „Și n-aveţi idee ce gălăgie nebună e în oraş: maşini, sirene, scrâşnete……Vara e atât de aglomerat, încât poți să simți în nas aburii cafe lei, mirosul de scorţişoară ori parfumurile femeilor. Pe timpul zilei se umple de elevi”.

În prim-planul acțiunii este folosit preponderent timpul perfect compus al modului indicativ, care accentuează ideea ireversibilității întâmplărilor: Am crezut inițial”; „Într-o dimineață, Cati a venit”; „Câteva nopți mi-am imaginat”; „Câteva zile, Cati a uitat de mine”.

Copii, aceasta reprezintă doar o variantă de răspuns, un simplu instrument orientativ care să vă ajute în rezolvarea temei. Răspunsul vostru trebuie să fie însă unul original. Sunt sigur că vă veți descurca de minune!

Cosmin Șontică

Spune-mi despre ce crezi că ar mai trebui să scriu aici! 0725.225.335 | [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *