Clasa a VII-a

Indică, din prima parte a textului, o secvenţă în care este utilizat un alt timp verbal. Care este rolul acestuia?

4. Indică, din prima parte a textului, o secvenţă în care este utilizat un alt timp verbal. Care este rolul acestuia?

  • Cum rezolvăm?

În primul rând, trebuie să recitim textul și să identificăm o secvență în care naratorul folosește alt timp verbal decât prezentul. Recitind, am descoperit acest paragraf:

S-a născut, ca toţi puii de urs, în ianuarie. Medicul veterinar a strigat încântat că este fetiţă. Datorită gulerașului alb, pe care nu-l au decât puţini urși bruni, i-au pus numele Bianca.”

Răspunsul nostru ar putea arăta așa:

O secvență în care naratorul operează cu un alt timp verbal (perfectul compus) este cea în care face referire la trecutul Biancăi: „S-a născut, ca toţi puii de urs, în ianuarie. Medicul veterinar a strigat încântat că este fetiţă. Datorită gulerașului alb, pe care nu-l au decât puţini urși bruni, i-au pus numele Bianca.”.

Prin intermediul flashback-ului (procedeu folosit adesea în narațiuni pentru a povesti evenimente ce au avut loc înaintea secvenței principale), naratorul completează povestea, rezumând evenimente din trecutul puiului de urs, care s-au desfășurat înaintea acțiunii propriu-zise.

Copii, aceasta reprezintă doar o variantă de răspuns, un simplu instrument orientativ care să vă ajute în rezolvarea temei. Răspunsul vostru trebuie să fie însă unul original. Sunt sigur că vă veți descurca de minune!

Cosmin Șontică

Spune-mi despre ce crezi că ar mai trebui să scriu aici! 0725.225.335 | [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.