Ajutor la temeClasa a VIII-a

Cine sunt celelalte personaje? Ce plante crezi că sunt Vio și Năsosu?

Sugestie de rezolvare:


Celelalte personaje sunt Vio, Năsosu și Cati.

În absența precizărilor autoarei, mi-aș imagina-o pe Vio ca pe o frumoasă margaretă, cu multe flori pe tulpină, având „irisul ochilor foarte mic”. Frigul iernii îi va usca frunzele, iar în curând va deveni o plantă fără viață, înfiptă în pământ: „pielea ei prinsese o culoare de sfeclă”.

Năsosu ar putea fi un bujor care „scuipă” periodic roua strânsă între petale, dar și un arbust de tuia: „În capătul rândului surâdea Năsosu – vorba vine că surâdea! Era doar o tufă bogată, care-și mișca frunzele în mod delicat”.

Cofruntând răspunsul meu cu precizările autoarei, am realizat că nu am fost nici măcar pe aproape. Autoarea a ales plante care trăiesc pe lângă apă:

Naratorul a fost în mintea mea un dedițel alb. M-am gândit la plante care trăiesc pe lângă apă. Vio e viorea de baltă, iar Năsosu e crin sau stânjenel de baltă, care crește în pâlcuri, pe marginea apei. Dar toate aceste plante, inclusiv dedițelul de baltă, se pot adapta și pe pământ mai pietros.“

6. Unde trăiesc aceste trei plante?

Sisinel, Vio și Năsosu trăiesc în pământul umed de lângă râu.

Copii, aceasta reprezintă doar o variantă de răspuns, un simplu instrument orientativ care să vă ajute în rezolvarea temei. Răspunsul vostru trebuie să fie însă unul original.  Sunt sigur că vă veți descurca de minune!

Cosmin Șontică

Spune-mi despre ce crezi că ar mai trebui să scriu aici! 0725.225.335 | [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.