Ajutor la temeClasa a VIII-a

Alcătuiți cinci grupe. Fiecare grupă va selecta din text pasajele referitoare la unul dintre cele cinci personaje: Platanos, Sisinel, Vio, Năsosu și Cati.  Realizați, pe baza pasajelor selectate, o fișă de identitate a fiecărui personaj, asemănătoare celei de mai jos. La mijloc, puteți desena personajul respectiv.

Sugestie de rezolvare:

Apelând la text, vom întocmi fișele de identitate ale celor cinci personaje. Mai jos aveți fișa lui Platanos:

Platanos

platan

Trăiește pe marginea bulevardelor sau pe aleile grădinilor

 

Platanos este un exemplar „destul de înalt pentru vârsta lui”, cu o lumină aparte în privire: „avea un fel de luminiță în ochi”.

Impresionează printr-0 „voce încântătoare” și „jovială”, dar și prin faptul că „din umerii lui creșteau crengi groase”.

În comparație cu celelalte plante, este mult mai înalt: „el era acum falnic”

Venirea iernii aduce o serie de transformări în regnul vegetal, iar Platanos nu face excepție: „vocea, altădată catifelată, se făcuse o șoaptă”

  • Văzut prin ochii celorlalți, Platanos pare un tip înțelept. El este „luminat de acea clemență interioară”, însă își păstrează modestia, lucru rar întâlnit la exemplarele superioare: „nu era îngâmfat”.
  • Este un personaj fascinant, care isbutește să le capteze atenția tuturor prin poveștile pline de farmec. Cititor pasionat, le împărtășește și celorlalți din experiența sa de lectură.
  • Platanos are o aură misterioasă, care îi farmecă pe ceilalți: „mi se părea cea mai enigmatică ființă din câte văzusem”.
  • Nu în ultimul rând, are vocația prieteniei. El îi promite lui Sisinel că îl va proteja, dacă va fi mutat lângă el: „Dacă vii aici, o să-ți țin de urât pe vreme de ploaie”.

Cosmin Șontică

Spune-mi despre ce crezi că ar mai trebui să scriu aici! 0725.225.335 | [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *