Exerciții

Asociază fragmentul din „Cartea cu Apolodor” de Gellu Naum cu un alt text literar studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară, prezentând, în 50 – 100 de cuvinte, o valoare morală/culturală comună, prin referire la câte o secvență relevantă din fiecare text

Testul de antrenament nr. 1 pentru Evaluarea Națională la limba și literatura română a fost publicat pe data de 18 aprilie 2022 și este disponibil aici.

9. Asociază fragmentul din „Cartea cu Apolodor” de Gellu Naum cu un alt text literar studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară, prezentând, în 50 – 100 de cuvinte, o valoare morală/culturală comună, prin referire la câte o secvență relevantă din fiecare text.

Ați putea asocia fragmentul dat cu numeroase texte literare, dar alegerea acestuia diferă în funcție de valoarea culturală sau morală pe care o veți prezenta. Puteți alege fie familia, ca valoare culturală, fie călătoria, fie solidaritatea, ca valoare morală, așa cum am făcut eu mai jos. Primele texte suport care mi-au venit în minte au fost: „O vară cu Isidor” (salvarea condorului), „Singur pe lume” (episodul salvării lui Mattia, copilul aflat în serviciul îngrozitorului Garofoli), „Fram, ursul polar”  „Căpitan la cincisprezece ani” și „Harry Potter și Piatra Filosofală”. M-am oprit însă la basmul cult „Povestea lui Harap Alb” pentru exemplul de solidaritate și omenie pe care îl oferă.

Răspuns posibil:

Lectura fragmentului din „Cartea cu Apolodor” de Gellu Naum mă duce cu gândul la un alt text literar în care este exprimată solidaritatea, ca valoare morală. Este vorba despre basmul cult „Povestea lui Harap-Alb” de Ion Creangă.

În primul text, pinguinul Apolodor este salvat din prăpastia deznădejdii de către o mână de marinari inimoși, aflați la bordul unui vas de pescuit. Gestul lor denotă solidaritate și grijă față de ființele aflate în nevoie: — „De ce jeleşti?” — „Păi am să mor / Uitat şi fără ajutor…” / Şi i-au strigat atunci, în cor, / Matrozii* de pe METEOR: / – „Noi te luăm, Apolodor, / Că vasul nostru METEOR / E mare şi încăpător.”. 

În „Povestea lui Harap-Alb”, eroul întruchipează idealul de frumusețe morală al poporului nostru, iar solidaritatea reprezintă una dintre calitățile sale. Întâlnind pe un pod o nuntă a furnicilor, Harap-Alb refuză să le strivească. Apoi construiește un fel de stup pentru un roi de albine. Harap Alb e generos și îndurător, solidar cu cei aflați în nevoie, tolerant și blând, așa cum ar trebui să fim toți.

Cosmin Șontică

Spune-mi despre ce crezi că ar mai trebui să scriu aici! 0725.225.335 | [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *