Ajutor la temeClasa a VIII-a

În text sunt conturate două lumi paralele (sugerate și de fotografiile alăturate): cea situată în „tabără“ și lumea de „dincolo de râu“.

Copii, aceasta reprezintă doar o variantă de răspuns, un simplu instrument orientativ care să vă ajute în rezolvarea temei. Răspunsul vostru trebuie să fie însă unul original. Sunt sigur că vă veți descurca de minune!

a. În ce texte epice ai mai întâlnit două lumi, două tărâmuri?

b. De ce crezi că plantele aflate în tabără nu au acces la lumea de „dincolo de râu“?

c. Care este personajul care cunoaște ambele lumi și face legătura dintre ele?

d. Alege una dintre variantele următoare și justifică-ți opțiunea, prin trimitere la text.

Lumea de „dincolo de râu“ ar putea reprezenta:

  • lumea celor sănătoși
  • lumea cunoașterii
  • lumea oamenilor
  • universul dulciurilor
  • lumea plăcerilor
  • lumea necunoscută, misterul

Sugestie de rezolvare:

a. Existența a două lumi antagonice (opuse) mai poate fi întâlnită în basme. Universul imaginat este unul fabulos, presupunând existența a două tărâmuri: tărâmul oamenilor și „tărâmul celălalt”, alcătuit după alte reguli decât cele ale lumii reale. Tărâmul oamenilor îi este familiar eroului, în timp ce tărâmul celălalt este un loc străin, plin de pericole și de probe pe care protagonistul trebuie să le depășească cu bine. În basme, granița dintre cele două tărâmuri poate fi reprezentată de o prăpastie sau de o întretăiere de drumuri, în timp ce lumile din textul „Platanos” sunt separate de un râu.

b. Plantele din tabără nu au acces la lumea de dincolo de râu, deoarece nu sunt pregătite să-i facă față. Dacă tabăra este considerată un loc protejat, în care plantele sunt îngrijite și ferite de pericole, orașul reprezintă o lumea străină și interzisă, care îi atrage și îi sperie în egală măsură: „Cred că știa că, dacă a ajuns aici, n-o să mai vadă vreodată orașul”.

c. Platanos este personajul care cunoaște ambele lumi. El le facilitează și celorlalți accesul la cunoașterea, lumii „de dincolo de râu”, prin povești pline de farmec.

d. Lumea de dincolo ar putea reprezenta lumea celor sănătoși, care au avut norocul de a se naște fără niciun defect: „Ca și noi, el se născuse defect”. De asemenea, mai poate simboliza o lume a plăcerilor, în care „vara e atât de aglomerat, încât poți să simți în nas aburii cafelei, ori parfumurile femeilor” sau în care poți să te bucuri de înghețată, prăjituri și muzica orchestrei”. Lumea orașului poate fi considerată și una interzisă: „Dacă am fi putut, am fi trecut râul chiar atunci, dar niciunul dintre noi nu-și putea părăsi locul”; „Dincolo de râu se vedea, într-adevăr, o minge strălucitoare, era acolo de dinainte de venirea noastră, mare și tot atât de misterioasă cum e Luna”.

Cosmin Șontică

Spune-mi despre ce crezi că ar mai trebui să scriu aici! 0725.225.335 | [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *