Recitește secvențele retrospective din text și precizează timpul modului indicativ la care sunt cele mai multe verbe. Observă și verbele din secvențele aflate în prim-planul narațiunii. Ce timp al modului indicativ predomină în acestea?
7. Recitește secvențele retrospective din text și precizează timpul modului indicativ la care sunt cele mai multe verbe. Observă și verbele din secvențele aflate în prim-planul narațiunii. Ce timp al modului indicativ predomină în acestea?
Sugestie de rezolvare:
În secvențele în care Platanos rememorează momentele fericite trăite dincolo de râu, predomină timpul imperfect al indicativului: „Eram bine situat….”; „Seara cânta orchestra”; „Stăteam la intrare”; „Citeam orice”. Verbele la imperfect alternează cu cele la indicativ prezent, care creează iluzia realității și au menirea de a recrea, în ochii celor prezenți, imaginea vie a orașului: „Și n-aveţi idee ce gălăgie nebună e în oraş: maşini, sirene, scrâşnete……Vara e atât de aglomerat, încât poți să simți în nas aburii cafe lei, mirosul de scorţişoară ori parfumurile femeilor. Pe timpul zilei se umple de elevi”.
În prim-planul acțiunii este folosit preponderent timpul perfect compus al modului indicativ, care accentuează ideea ireversibilității întâmplărilor: „Am crezut inițial”; „Într-o dimineață, Cati a venit”; „Câteva nopți mi-am imaginat”; „Câteva zile, Cati a uitat de mine”.