Evaluare NaționalăExerciții

Scrie o compunere, de minimum 150 de cuvinte, în care să îl caracterizezi pe Tic, personajul din textul lui Constantin Chiriță

Scrie o compunere, de minimum 150 de cuvinte, în care să îl caracterizezi pe Tic, personajul din textul lui Constantin Chiriță. În scrierea compunerii, vei avea în vedere:

  • notarea a două date de identificare a personajului (vârstă, ocupație, portret fizic etc.);
  • prezentarea, prin câte o secvență comentată, a două trăsături morale ale personajului;
  • precizarea a două mijloace de caracterizare diferite, prin care se evidenţiază trăsăturile morale prezentate;
  • corelarea unei valori personale cu una dintre valorile personajului.

Punctajul pentru compunere se acordă astfel: continutul compunerii 12 puncte; redactarea compunerii -8 puncte (marcarea corectă a paragrafelor-1 punct; coerenţa textului – 1 punct; proprietatea termenilor folosiți 1 punct; corectitudinea gramaticală 1 punct; claritatea exprimării ideilor – 1 punct; ortografia – 1 punct; respectarea normelor de punctuatie 1 punct; lizibilitatea – 1 punct).

Notă! Compunerea nu va fi precedată de titlu sau de motto. Punctajul pentru redactare se acordă doar în cazul în care compunerea are minimum 150 de cuvinte și dezvoltă subiectul propus.

Sugestie de rezolvare:

Tic este personalul principal al fragmentului reprodus din „Cireșarii” de Constantin Chiriță. Aflat la vârsta marilor întrebări, el face parte din grupul „Cireșarilor”, o mână de adolescenți ale căror căutări întruchipează spiritul de echipă şi prietenia nobilă.

În fragmentul selectat, „prichindelul” Tic este protagonistul unei întâmplări care îi testează limitele și curajul. În timpul unei expediții, băiatul se rătăcește în pădure, iar singurul său companion, câinele Țombi, pare mai speriat decât el.

Portretul moral al puștiului se conturează atât prin caracterizare directă, cât și prin caracterizare indirectă. Tic este un copil jovial, fiind caracterizat direct de naratorul obiectiv, însă veselia și vioiciunea sa pălesc în fața situației în care este pus: rătăcit în codul întunecat, „ciufuliciul, atât de vesel și de neastâmpărat altădată, închise
ochii așteptând ceva rău, și parcă devenea de piatră, și parcă începea să înghețe.”.

Perseverent, Tic reușește să își țină însă curajul, dovedind stăpânire de sine. Această trăsătură morală reiese indirect din atitudinea sa în fața pericolului: „Ciufuliciul izbuti să-şi menţină curajul până când umbrele copacilor prinseră a se lungi, iar desişul pădurii deveni mai întunecos.”

Personal, m-au impresionat optimismul și perseverența protagonistului, care a reușit să își învingă teama și să rămână lucid în condiții extrem de dificile. Exemplu său îmi dă încredere și mă face să reflectez la spusele lui Nelson Mandela: „Curajul nu este absența fricii, ci triumful asupra ei!”.

Cosmin Șontică

Spune-mi despre ce crezi că ar mai trebui să scriu aici! 0725.225.335 | [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *