Exerciții

Precizează o trăsătură a tiparului narativ, ilustrând-o cu o secvență din text

6. Precizează o trăsătură a tiparului narativ, ilustrând-o cu o secvență din text.

Sugestie de răspuns:

Tiparul narativ este identificabil în text prin folosirea narațiunii ca mod de expunere dominant. În acest sens, sunt recognoscibile mărcile lingvistice specifice, dintre care se evidențiază verbele de persoana a III-a și timpurile verbale ce semnalează relația cronologică dintre diversele momente ale acțiunii : „a găsit”, „au hotărât”, „a mers”, „au apărut”, „a strigat” ș.a.

sau:

Tiparul narativ este recognoscibil la nivelul textului prin redarea desfășurării unor întâmplări într-o ordine logică și cronologică. Acţiunea este pusă în mişcare de un conflict, cel apărut între hangiță și frumoasa Florița, pe care stăpâna o invidiază. De asemenea, se remarcă prezența naratorului obiectiv, care relatează evenimentele la persoana a III-a, după cum se poate observa în secvența: „Într-o zi, hangiul a găsit într-o poiană o fată frumoasă și, după ce s-a sfătuit cu soția sa, au hotărât s-o crească la fel ca pe copilul lor.”.

REȚINEȚI! Secvența narativă se recunoaște ușor după prezența unui narator, o convenţie textuală sau vocea care relatează întâmplările fie la persoana a III – a (narator obiectiv, impersonal, omniscient), fie la persoana I (narator subiectiv, implicat ca personaj sau ca martor). Modul de expunere dominant este naraţiunea, dar în mod obişnuit ea se împleteşte cu descrierea, dialogul şi/sau monologul. Sunt recognoscibile mărcile lingvistice specifice narațiunii: reperele spațio-temporale și timpurile verbale ce semnalează relația cronologică dintre diversele momente ale acțiunii (relatare la persoana I sau a III-a)

Cosmin Șontică

Spune-mi despre ce crezi că ar mai trebui să scriu aici! 0725.225.335 | [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *