Exerciții

Precizează, în unu-trei enunțuri, o trăsătură a personajului Mihu, identificată în fragmentul de mai jos, şi mijlocul de caracterizare utilizat, ilustrându-l cu o secvență relevantă

6. Precizează, în unu-trei enunțuri, o trăsătură a personajului Mihu, identificată în fragmentul de mai jos, şi mijlocul de caracterizare utilizat, ilustrându-l cu o secvență relevantă: „Băiatul sări în picioare, sfios şi poate neîncrezător; nu prea era obişnuit, se vede, cu bunătatea semenilor săi. […] În schimb, în ochii băiatului, negri, cu sclipiri albăstrii, cum e uneori cerul în clipa când amurgul s-a stins, dar noaptea încă nu s-a statornicit, deşi zâmbitori, se citea o tristețe domoală, din cele care, odată ce s-au ivit în priviri, ai zice că niciodată nu mai pot pieri.”.

Sugestie de răspuns: Din fragmentul selectat se desprinde timiditatea lui Mihu, băiatul care ajunge pe vasul căpitanului Anton Lupan. Prin mijloacele caracterizării indirecte, naratorul creionează portretul unui băiat temător și lipsit de îndrăzneală, care abordează cu prudență întâlnirea de pe vas: „Băiatul sări în picioare, sfios şi poate neîncrezător”. Atitudinea sa rezervată conduce către concluzia că Mihu „nu prea era obişnuit, se vede, cu bunătatea semenilor săi.”.

De asemenea, vă puteți referi la o trăsătură fizică a lui Mihu, prezentată direct de narator: „În schimb, în ochii băiatului, negri, cu sclipiri albăstrii, cum e uneori cerul în clipa când amurgul s-a stins, dar noaptea încă nu s-a statornicit, deşi zâmbitori, se citea o tristeţe domoală, din cele care, odată ce s-au ivit în priviri, ai zice că niciodată nu mai pot pieri.”.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *