Asociază poezia „Trezire” de Lucian Blaga cu un alt text literar studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară, prezentând, în 50-100 de cuvinte, o valoare comună, prin referire la câte o secvență relevantă din fiecare text

9. Asociază poezia „Trezire” de Lucian Blaga cu un alt text literar studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară, prezentând, în 50-100 de cuvinte, o valoare comună, prin referire la câte o secvență relevantă din fiecare text.
Răspuns posibil: Poezia Trezire de Lucian Blaga mă duce cu gândul la un alt text literar în care eul creator își manifestă respectul și admirația față de natură. Este vorba despre poezia Mărțișor de Ion Pillat.
În textul blagian, întreaga natură revine, treptat, la viață. Copacul „mocnește”, sugerând o stare latentă, energia vieții care pulsează în interior fiind gata să izbucnească: „din greul ființei să mi-l urnească, / din somn, din starea dumnezeiască”. În poezia Mărțișor, natura revine la viață într-un ciclu etern, iar omul simte această înnoire: „Gâlgâitor, din iarba un sipot s-a trezit / În tine și prin ramuri e cerul limpezit.
Așadar, ambele texte surprind respectul, admirația și legătura profundă a omului cu natura, surprinsă acum în plină renaștere.