Exerciții

Asociază fragmentul din „Florița din codru” cu un alt text literar studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară, prezentând, în 50 – 100 de cuvinte, un personaj asemănător, prin referire la câte o secvență relevantă din fiecare text

9. Asociază fragmentul din „Florița din codru” cu un alt text literar studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară, prezentând, în 50 – 100 de cuvinte, un personaj asemănător, prin referire la câte o secvență relevantă din fiecare text.

Destinul copilei sărmane, care înfruntă greutățile vieții și răutatea oamenilor, constituie problematica multor povești de neuitat ale literaturii române și universale. Câteva personaje care îmi vin în minte acum sunt: Lizuca din Dumbrava minunată de Mihail Sadoveanu (un copil sărman, într-o lume complicată a adulților), Matilda, eroina romanului cu același nume, scris de Roald Dahl, (o copilă sensibilă și strălucitoare la minte, dar cu niște părinți de coșmar), Malala din Eu sunt Malala (fata pakistaneză care a supraviețuit unui atac al talibanilor și care ne arată câte insule de bunătate pot exista într-un ocean de ură). Mai jos am încercat să rezolv cerința prin raportare la basmul „Albă-ca-Zăpada” de „Frații Grimm”.

Sugestie de rezolvare:

Lectura fragmentului „Florița din codru” mă duce cu gândul la basmul „Albă-ca-Zăpada” de Jacob și Wilhelm Grimm, ambele texte având în centru personaje care se asemănă izbitor.

Protagonista primului text este Florița, o fată a cărei condiție socială ne este dezvăluită încă din incipit. Ea este o copilă adoptată, găsită în pădure de un hangiu care o va îndrăgi pe loc: „Într-o zi, hangiul a găsit într-o poiană o fată frumoasă și, după ce s-a sfătuit cu soția sa, au hotărât s-o crească la fel ca pe copilul lor.” Din pricina frumuseții neasemuite a fetei, hangița va ajunge să o urască, iar în curând va cere ca ea „să fie dusă de cotoroanță în pădure, să-i scoată ochii și s-o lase în voia sorții.”

Un personaj asemănător Floriței este Albă-ca-Zăpada”, personajul eponim al basmului scris de frații Grimm. Similitudinile sunt la tot pasul: Necazurile pentru Albă-ca-Zăpada încep din cauza frumuseții sale, personajul negativ fiind mama vitregă, întruchiparea a răului și corespondent al invidioasei hangițe din „Florița din codru”. Sortită morții din cauza frumuseții, Albă-ca-Zăpada nu este ucisă de vânător, ci lăsată pradă primejdiilor din pădure, tot așa cum și Florița este cruțată de Baba-Cloanța și abandonată în codru. În ambele texte, eroinele găsesc săpare într-o casă: Dacă Florița va locui împreună cu cei doisprezece bandiți cărora le schimbă viața în bine, Albă-ca-Zăpada se va bucura de compania celor șapte pitici.

Portretele celor două însumează toate calitățile fizice și morale ale unei eroine de basm: Florița este harnică, generoasă, onestă și curajoasă, motiv pentru care toți cei din jur o îndrăgesc: „Însă Florița nu s-a speriat, ba chiar s-a apucat să deretice prin casă și să facă mâncare.(…) Bandiții au rămas cu gura căscată, apoi s-au arătat bucuroși să o primească pe Florița în casa lor, iar din acea zi nu s-au mai dus la furat.”. Albă-ca-Zăpada este modestă, harnică, bună şi iubitoare. Pentru adăpostul oferit de pitici, ea le îngrijeşte gospodăria şi face acest lucru cu multă dragoste şi tragere de inimă.

Cosmin Șontică

Spune-mi despre ce crezi că ar mai trebui să scriu aici! 0725.225.335 | [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *