Utile

Când mai stați supărați unii pe alții, citiți textul acesta!

Se spune că, la un moment dat, un chinez stabilit de mult timp în România a fost întrebat ce înțelege el din creștinism. Interlocutorul spera să obțină un răspuns care să includă cuvintele „Dumnezeu”, „Iisus”, „Biserică”. Tot ce a putut afla de la chinez au fost următoarele cuvinte:

„Eu cred că religia voastră este o Religie a Binelui”.

Atât și nimic mai mult. E tot ce a putut spune un budist despre creștinism. Atât de simplu, dar atât de cuprinzător!

Fără îndoială că Papa Francisc este un spirit evanghelizator. Spun asta în primul rând pentru că, înainte de toate, Suveranul Pontif predă o Religie a Binelui.

Dar în definitiv, nu pentru aceasta a venit Mântuitorul în lume – să schimbe Legea cea veche, a ochiului pentru ochi și dintelui pentru dinte, și să instaureze Legea Nouă, a toleranței și a iertării?..

Iată un fragment din predica citită de Papa Francisc cu ocazia Sărbătorilor:

FAMILIE, LOCUL UITĂRII …

Nu există o familie perfectă. Nu avem părinți perfecți, nu suntem perfecți, nu ne căsătorim cu o persoană perfectă și nici nu avem copii perfecți. Avem reclamații de la alții. Ne dezamăgim reciproc. Prin urmare, nu există o căsătorie sănătoasă sau o familie sănătoasă fără exercitarea iertării.

Iertarea este vitală pentru sănătatea noastră emoțională și supraviețuirea spirituală. Fără iertare, familia devine o arenă a conflictului și o reducere a pedepselor.

Fără iertare, familia se îmbolnăvește. Iertarea este asepsia sufletului, curățarea minții și libertatea inimii. Cine nu iartă nu are pace în suflet sau comuniune cu Dumnezeu. Durerea este o otravă care intoxică și ucide. Păstrarea durerii în inimă este un gest autodistructiv. Este autofagie. Cel care nu iartă devine bolnav fizic, emoțional și spiritual.

De aceea, familia trebuie să fie un loc de viață și nu de moarte. Teritoriul de vindecare și nu de boală; scenariu de iertare și nu de vinovăție. Iertarea aduce bucurie când întristarea produce tristețe; în care durerea a provocat boala.

Papa Francisc

Când mai stați supărați unii pe alții, (re)citiți textul acesta.

Cosmin Șontică

Spune-mi despre ce crezi că ar mai trebui să scriu aici! 0725.225.335 | [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *