Evaluare NaționalăTeste de antrenament

Propunere de rezolvare a testului de antrenament nr. 2 pentru Evaluarea Națională la limba și literatura română

Bun-găsit, copii! Astăzi vom încerca să rezolvăm testul de antrenament nr. 2 pentru Evaluarea Națională la limba și literatura română, publicat recent de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație.

După cum deja știți, testul este structurat în două subiecte. Subiectul I ne propune spre lectură două texte: unul literar –  Zair, de Cezar Petrescu – și unul nonliterar – un articol de revistă apărut în 2011 în Dilema Veche.

Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să citim cu atenție cele două texte. Vom fi atenți la detalii, nu vom trata lectura superficial și vom încerca să înțelegem lucrurile în context. După ce am citit cu atenție textele, vom trece la rezolvarea cerințelor.

Vă sfătuiesc să nu vă grăbiți și, înainte de a scrie rezultatul corect, să vă întoarceți întotdeauna la text. Numai așa vom fi sigur că nu vom greși. Uneori, răspunsul se găsește explicit în text, dar alteori trebuie să-l deducem, iar pentru asta e nevoie să citim din nou și să formulăm un răspuns corect.

  1. Notează două trăsături fizice ale lui Zair.

Așa cum am spus, răspunsul necesită întoarcerea la text. Încă de la început naratorul ne spune că Zair era un cal cu ochii catifelați și cu picioare nervoase, ceea ce înseamnă că am găsit deja răspunsul, pe care îl vom scrie dedesubt.

ochi catifelați, picioare nervoase (picioare subțiri, bot umed ș.a.)

  1. .Scrie în casetă litera corespunzătoare răspunsului corect, valorificând informațiile din textul 1.

Zair este un dar primit de la:

a) bunici.

b) moș Pintilie.

c) noii stăpâni.

d) părinți.

Răspunsul corect este d,  de la părinți. Secvența din care deducem răspunsul este Darul bătrânilor mei, după nu știu ce izbândă neînsemnată la examene.  Varianta este confirmată și de un  alt citat: Am ghicit după privirea înduioșată a mamei ieșită în prag să-și caute de lucru, după zâmbetul tatei lăsând la o parte ceașca de cafea neagră.

  1. Scrie în casetă litera corespunzătoare răspunsului corect, valorificând informațiile din textul 2.

Numele primului cal îndrăgit de autor este:

a) Elegant.

b) Galop.

c) Săgeată.

d) Suk

Răspunsul corect este a: Elegant.

  1. Scrie în casetă litera corespunzătoare răspunsului corect, valorificând informațiile din textul 1.

În textul literar Zair de Cezar Petrescu se evidențiază:

a) egoismul tânărului.

b) frica de animale.

c) pasiunea pentru istorie.

d) prietenia om-animal

Răspunsul este d: prietenia om-animal

(Relația de prietenie om-animal este evidențiată, în fragmentul-suport, un citat relevant putând fi considerat: „ Zair! Cum a tresărit încordând gâtul și întorcând ochii – și cum a scâncit un nechezat slab, ca un răspuns! […] Mi-am apropiat obrazul de botul rece al lui Zair; apropierea a fost ca o îmbrățișare, lungă și deznădăjduită.”)

  1. Menționează, în câte un enunț, tiparul textual identificat în fiecare dintre fragmentele de mai jos.

Răspuns: Tiparul textual identificat în primul fragment este dialogat.

Tiparul textual al celui de-al doilea fragment este descriptiv.

  1. Prezintă, în cel puțin 30 de cuvinte, o legătură care se poate stabili, la nivelul conținutului, între cele două texte-suport.

O relație care se poate stabili între cele două texte-suport este ideea comună a legăturii afective dintre om și animal. Atât fragmentul extras din „Zair”, de Cezar Petrescu, cât și cel din Dilema Veche, al lui Sever Voinescu scot în evidență legătura emoționantă ce se stabilește între un adolescent și calul său.

  1. Crezi că animalele au, la rândul lor, grijă de stăpân? Justifică-ți răspunsul, în 50 – 80 de cuvinte, valorificând unul dintre textele date.

       Consider că omul și animalul său de companie alcătuiesc o relație cu multe beneficii. Fie că vorbim despre oamenii care preferă compania animalului pentru loialitatea și inocența sa, fie despre oamenii bolnavi, care găsesc un sprijin în necunvântătoare, cred că relația duce la creșterea calității vieții pentru ambele părți.

     Pe de o parte, sentimentul aparte pe care îl oferă prezenţa unei fiinţe necuvântătoare este inegalabil. În articolul scris de Sever Voinescu se remarcă atașamentul profund al copilului față de calul Elegant. Încrederea deplină pe care și-o pune micuțul în animalul de companie te face să reconsideri rolul animalului în viața noastră socială: Atunci am avut o încredere totală în el, aşa cum nu am mai avut niciodată în nimeni – şi am închis ochii pentru un timp. Ştiam că nu mi se poate întâmpla nimic, ştiam că va avea grijă de mine, ştiam că mă iubeşte.

    Pe de altă parte, rolul animalelor de companie în ajutorarea persoanelor bolnave este demonstrat științific. De pildă, câinii pot fi redutabili ghizi ai nevăzătorilor, la fel de ușor cum te pot scoate din depresie.

    Așadar, cred că animalul de companie devine un real sprijin pentru stăpânul său.

  1. Asociază cu un alt text literar textul Zair de Cezar Petrescu, prezentând, în 50 – 90 de cuvinte, o asemănare și o deosebire dintre ele.

Comuniunea om-animal este o temă suficient de ofertantă pentru a găsi două, trei texte cunoscute pentru a rezolva cerința. Putem alege balada populară Miorița sau poezia El-Zorab de George Coșbuc, dar ne vom alege un exemplu mai apropiat și mai cunoscut vouă: Povestea lui Harap-Alb.

Rezolvare:

Fragmentul extras din „Zair”, de Cezar Petrescu îmi amintește de un alt text în care este evidențiată comuniunea puternică dintre om și animal. Este vorba despre basmul cult „Povestea lui Harap-Alb”, în care eroul reușește să depășească obstacolele apărute în cale cu ajutorul calului năzdrăvan.

În ambele texte este subliniată relația de încredere dintre om și calul credincios. În textul „Zair”, calul devine prieten de nădejde al băiatului, pe care îl poartă „ peste câmpuri și în umbrele luncilor”, în aventuri de neuitat. Când se revăd, după dureroasa despărțire, calul tresare și întoarce ochii,  iar starea sa pare a fi în consonanță cu trăirile interioare ale băiatului: Mi-am apropiat obrazul de botul rece al lui Zair; apropierea a fost ca o îmbrățișare, lungă și deznădăjduită. În „Povestea lui Harap-Alb”, calul năzdrăvan îl ajută pe erou în parcurgerea drumului inițiatic și depășirea cu bine a probelor. Legătura dintre cal și călăreț simbolizează perfecta armonie dintre om și animalul credincios, ca simbol al naturii înconjurătoare.

O deosebire între cele două texte ar putea fi aceea că, în „Povestea lui Harap-Alb”, calul este înzestrat cu puteri supranaturale, în timp ce Zair este un animal obișnuit.

B.

  1. Transcrie din fragmentul următor trei substantive nearticulate: „Și goana la întoarcere era nebunească, peste șanțuri și peste trunchiuri de copac răsturnate, pe care […] le căutam cu aceeași mută înțelegere.”

Răspuns: întoarcere, șanțuri, trunchiuri (copac, înțelegere)

  1. Transformă construcția activă „Tata vindea tot” într-o construcție pasivă.

Răspuns: Totul era vândut de (către) tata.

  1. . Alcătuiește o propoziție simplă, negativă, în care pronumele subliniat din secvența: „mai puternică decât tine” să fie nume predicativ (1) și o propoziție dezvoltată, afirmativă în care verbul subliniat în secvența „astfel am învățat fizic ce înseamnă libertatea absolută” să îndeplinească funcția sintactică de predicat verbal.

Propunere de rezolvare:

Andrei nu e ca tine.

Maria a însemnat o dată în calendar.

  1. Rescrie mesajul pe care l-ai primit de la colegul tău de clasă, corectând greșelile de orice natură.

Uită-te la caii ai cărui cafenii ochi te-au impresionat! Vino și tu să-i vezi! Suntem ferm convinși că vei fi fascinat.

Propunere de rezolvare:

1 martie 2021, Timișoara

Dragă bunico,

                        Acum câteva luni, mama și tata mi-au făcut o surpriză care mi-a schimbat complet viața. Inventivi cum îi știi, mi-au făcut cadou de ziua mea – ce crezi? – un câine din rasa Labrador!

            Încă îmi amintesc ce emoții am avut la prima noastră întâlnire. Țin minte că era o seară rece de noiembrie, iar mama și tata intrat pe ușă zgribuliți, cu mâinile goale. Sincer, am fost puțin dezamăgit, pentru că mă așteptam să aibă un cadou frumos împachetat, dar surpriza avea să vină la scurt timp. La un moment dat, tata  a scos din geaca-i groasă, umflată – parc-o văd și acum – o mogâldeață cafenie, ca de pluș, cu o zgardă roșie la gât, cât un șnur de mărțișor.

            Din momentul acela, Caramel – așa l-am botezat – mi-a intrat la inimă și nu mă mai pot dezlipi de el! Ne-am împrietenit pe loc și ne petrecem aproape tot timpul împreună. Acum a mai crescut, dar e la fel de drăgălaș. Are blana cafenie și moale ca mătasea și o coadă care nu stă niciodată, de parcă ar fi elicea unui avion. Nu te poți supăra pe el nici când face o poznă, fiindcă afișează figura aceea jucăușă, care-l face să pară că râde tot timpul. Are botul drept și rotund, un nas mic și niște urechi blegi, pe care le mai ridică el când își aduce aminte, probabil ca să și le aerisească.  Am citit pe Internet că nu crește mai mult de 60-62 de centimetri și că este un partener de joacă excelent pentru copii. Dar de asta m-a convins deja: Aleargă de colo-colo și roade tot ce prinde! Mai ții minte tenișii aceia roșii, pe care mi i-ai făcut cadou anul trecut? Îmi pare rău să te anunț, dar să știi că acum se „odihnesc” în cușca lui Caramel, care se înfruptă din ei în fiecare zi..

            Dar prin câte nu am trecut noi doi împreună! Într-o zi, când m-am întors de la școală, am observat că „domnul” Caramel nu se află nici în curte, nici în casă. Mi-am văzut însă de ale mele și m-am așezat la calculator, dar, la un moment dat, am auzit un zgomot ciudat venind de sub pat. Când colo, ce să vezi? Caramel al meu trăsese dedesubt toate pernele și făcuse din ele o mare de fulgi! A ieșit spășit de sub pat, cu botul plin de fulgi, de parcă scormonise prin zăpadă. Dar na! poate a vrut și el să vadă cum e în.. Labrador!

            Bunico, sper că sunteți bine și că aveți grijă de voi! Abia aștept să ne revedem și, mai ales, să vi-l prezint pe noul membru al familiei noastre!

Cu drag,

Narcis

Aceasta este doar o propunere de rezolvare a testului de antrenament. Am publicat-o aici pentru a fi folosită ca reper, iar elevii să își poată verifica răspunsurile.

UPDATE: A fost publicat și baremul de corectare:

Cosmin Șontică

Spune-mi despre ce crezi că ar mai trebui să scriu aici! 0725.225.335 | [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *