Corect / Incorect

De unde vine cuvântul „aragaz”?

Este nelipsit din bucătărie, iar gospodinele îl cunosc ca pe propriile buzunare. Denumirea lui face parte din vocabularul fundamental, adică din cele aproximativ 1500 de cuvinte pe care le folosim în vorbirea de zi cu zi. Puțini sunt însă cei care știu de unde vine cuvântul „aragaz”.

Limba română se îmbogățește constant prin mijloace interne și mijloace externe. Mijloacele interne de îmbogățire a vocabularului presupun formarea de cuvinte noi pornind de la cuvinte deja existente în limbă. Trei sunt la număr mijloacele interne de îmbogățire a vocabularului:

  1. Derivarea
  2. Compunerea
  3. Conversiunea

La rândul ei, compunerea se poate realiza prin trei moduri:

  • 2.1. Alăturare
  • 2.2. Subordonare
  • 3.3 Abreviere

Abrevierea presupune prescurtarea unor cuvinte și păstrarea literelor inițiale sau a unor fragmente. Exemple:

C.F.R. – Căile Ferate Române

C.E.C. – Casa de Economii și Consemnațiuni

PLAFAR – Plante Farmaceutice

TAROM – Transporturile Aeriene Române

OZN – Obiect Zburător Neidentificat (U.F.O. în limba engleză – Unidentified Flying Object)

PECO – Produse Etilate cu Cifră Octanică

O.N.U. – Organizația Națiunilor Unire

U.E. – Uniunea Europeană

P.C. – Personal Computer

Revenind la „aragaz” căci despre el este vorba, trebuie spus că acest cuvânt s-a format prin compunere prin abreviere, adică prin prescurtarea unor cuvinte, de la care s-au păstrat inițialele, combinate ulterior cu un alt cuvânt. A rezultat acronimul aragaz:

A (Astra) + R (Română) + Gaz.

Dacă vă întrebați ce înseamnă „Astra Română Gaz”, aflați că aceasta este cea mai veche rafinărie din România, fondată pe la 1880 într-o suburbie a Ploieștiului. Compania producea gazul din buteliile care alimentau aparatele de gătit.

Inițial, aragazul se referea la acest gaz petrol lichefiat produs de Astra Română Gaz, care era compus din propan și butan. Ulterior, denumirea a început să fie folosită pentru a desemna aparatul care funcționează pe bază de gaz.

Cine a inventat aragazul?

Primul aragaz cu gaz ar fi apărut pe 8 martie 1802 (taman de Ziua Femeii! – n.red.) și ar fi fost creată de Zachäus Winzler. „Ulterior, în 1826, James Sharp a brevetat un aragaz pe gaz în Northampton, Anglia și a deschis o fabrică de aragaze pe gaz în 1836. Invenția sa a fost comercializată de firma Smith & Philips din 1828. Această nouă tehnologie de gătit avea avantajul de a fi ușor reglabilă și putea fi oprită atunci când nu este folosită.

Totuși, abia în anii 1880 tehnologia a devenit un succes comercial în Anglia, moment în care aprovizionarea cu gaz a devenit disponibilă prin conducte în mici și mari orașe din Marea Britanie. Aragazele s-au răspândit ulterior pe continentul european și în Statele Unite la începutul secolului al XX-lea.”, scrie 9am.ro.

Apropo! Gazul petrolier lichefiat nu miroase, motiv pentru i se adaugă mercaptan, un derivat organic al hidrogenului sulfurat, cu miros neplăcut. Mercaptanul este folosit pentru odorizarea gazelor combustibile, spre a semnala pierderile accidentale.

Cosmin Șontică

Spune-mi despre ce crezi că ar mai trebui să scriu aici! 0725.225.335 | [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *