Corect / Incorect

„Am servit masa la restaurant”. Și ce e greșit în asta?

DACĂ NOI AM SERVIT MASA, ATUNCI OSPĂTARII CE-AU MAI AVUT DE FĂCUT?

 O altă bizarerie a limbii, scornită probabil de oamenii care vor să se exprime mai îngrijit, mai prețios este forma „Am servit masa la restaurant”. Paradoxal, românii închid ochii la această greșeală, deși mulți dintre ei cunosc sensul real al verbului „a servi”.

Dacă vorbitorii ar cunoaște ridicolul din această exprimare, cu siguranță că mulți ar înceta să o mai folosească. Imaginați-vă că ați ieșit cu familia sau cu prietenii la o terasă. E vară, mercurul stă să sară din termometre, nu adie pic de vânt și ați bea ceva rece. Brusc, toată lumea se ridică de la masă, se repede la bar, înșfacă două-trei sticle și câteva farfurii și începe să servească pe la mese. Cum vi se pare asta? Ei bine, este exact ceea ce susțineți că faceți atunci când vă lăudați pe Facebook sau povestiți prietenilor că „ați servit masa la restaurant”.

A servi masa NU înseamnă a mânca! A servi masa înseamnă a pune, a aduce la masă mâncare, băutură, a prezenta cuiva o mâncare ca să ia din ea, a trata pe cineva cu ceva; a da să mănânce. De ce trebuie să spunem „Am servit masa” sau mai rău „Am luat masa”? Doar nu ați luat masa pe sus și v-ați plimbat cu ea prin restaurant? Sau da?..

Nu e mai simplu și mai frumos să zicem omului verde-n față: „Am mâncat”?

Cosmin Șontică

Spune-mi despre ce crezi că ar mai trebui să scriu aici! 0725.225.335 | [email protected]

One Comment

  1. Salve !
    Foarte binevenite exemplele din acest articol, felicitari.
    Alt subiect greu al limbii romane (printre multe altele) este si sintagma: „intii si intii” (retine te rog ca atibuirea a 2 semne grafice diferite pentru a simboliza acelasi sunet mi se pare absolut aberanta).
    Pai daca-i intii de ce mai urmeaza ‘si intii’ ?!? Ori e intii ori nu mai e…

    Cu stima,
    Costin Draghia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *