Noi detalii despre modulul psihopedagogic organizat la Buzău

Recent, Inspectoratul Școlar Județean Buzău a anunțat că, din toamnă, va lansa un program de formare psihopedagogică dedicat tinerilor absolvenți buzoieni, în parteneriat cu Universitatea Petrol-Gaze Ploiești. Din comunicat lipseau însă câteva date esențiale: durata proiectului, grupul țintă și eventualele taxe de studii.
Într-o postare pe Facebook, președintele PSD Buzău, Romeo Lungu, a anunțat că, în urma discuțiilor purtate cu șefii IȘJ Buzău, a identificat o nevoie reală: lipsa cadrelor didactice, mai ales în domenii esențiale precum matematica și științele. Ca răspuns, deputatul buzoian a anunțat că susțin cu toată convingerea acest program local, care aduce formarea mai aproape de tineri, fără costuri suplimentare sau deplasări în alte orașe.
Multe dintre date nu au fost făcute încă publice, iar tot ce știm în acest moment este că:
- Grupa de formare va funcționa în cadrul Casei Corpului Didactic Buzău, fiind destinată tinerilor absolvenți din județ care doresc să devină cadre didactice.
- Programul va avea o capacitate de 25 de locuri, urmând să fie parcurse ambele module:
a) Modulul 1 – destinat absolvenților care doresc să predea în clasele I–X (învățământ primar, gimnazial și liceal inferior);
b) Modulul 2 – destinat predării în învățământul liceal – ciclul superior și postliceal (clasele XI–XIII). (comunicatul de presă integral)
Din informațiile noastre, orice absolvent se va putea înscrie la modulul psihopedagogic, indiferent de vârstă. De fapt limitarea dreptului unui candidat de a se înscrie la program ar fi discriminatoriu, motiv pentru care s-a deschis ușa tuturor doritorilor.
În ceea ce privește costurile, ele sunt stabilite de către centrul universitar organizator, în cazul nostru – Universitatea Petrol și Gaze din Ploiești, prin Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic (DPPD) Prahova. De altfel, toate centrele universitare din țară beneficiază de autonomie, având astfel libertatea de a-și stabili propriile taxe.
În ceea ce privește durata, Modulul I ar urma să înceapă în octombrie și să dureze până în februarie, în timp ce Modulul II va fi organizat în perioada februarie-iunie.