Corect / Incorect
Dna sau d-na? Dl sau d-l?
Prescurtările ne pot da mari bătăi de cap, așa că este important să ținem minte câteva reguli:
- Formele prescurtate ale substantinvelor domnul și doamna se scriu întotdeauna fără cratimă și fără punct la final: dl și dna, aceeași regulă fiind valabilă și pentru formele de genitiv dativ: dlui și dnei:
2. De altfel, toate formele prescurtate care păstrează litera finală a cuvântului se scriu fără punct: cca (circa), dle (domnule), dnei (doamnei)
3. Se scriu cu cratimă formele abreviate (prescurtate) ale pronumelor de politețe compuse:
- d-ta pentru dumneata
- d-tale pentru dumitale
- d-lui pentru dumnealui
- d-lor pentru dumnealor
- d-ei pentru dumneaei
- d-voastră pentru dumneavoastră (sau dv.; dvs.)
Ce observați? Aceste forme abreviate se scriu cu cratimă deoarece sunt cuvinte compuse: „dumnea” + „ta”, „dumnea” + „lui”; „dumnea” + „voastră” ș.a.m.d.
4. Rețineți că se scriu fără punct la final toate simbolurile unităților de măsură și prescurtările numelor punctelor cardinale; cm, kg, m, N, S, V, E.
La redactarea acestui material mi-au fost de mare ajutor informațiile din lucrarea „Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române”, ediția a II-a revăzută și adăugită Academia Română, Institutul de Lingvistică Editura Univers Enciclopedic, 2005.
Ar fi bine să completați – și să comentați – formele dv/dvs, care sunt foarte des folosite și care, deși sunt compuse, nu se scriu cu cratimă.