Zic și eu..

Bătaia pe singalezi. Un caz clasic de populism și ipocrizie

Rasismul a învins la Ditrău. Respect pentru cei doi muncitori veniți de la 9000 de kilometri să câștige o pâine cinstită…

Doi cetățeni din Sri Lanka au fost dați afară cu strigături de reprezentanții unei brutării din Harghita, după o criză rasistă a comunității locale. „Nu vrem să mâncăm pâine din mâinile acestor indivizi” ar fi zis maghiarii care stăpânesc acest ținut. Și patronii i-au dat afară rapid pe cei doi, cerându-le scuze ulterior tuturor localnicilor pentru gestul necugetat de a-i angaja. (?!)

Dar dacă despre accesele rasiste ale populației de la noi nu mai e aproape nimic de spus, propun să ne îndreptăm atenția către cealaltă tabără a disputei, adică a celor care au sperat că pot trage oareșce capital de imagine din asta.

După ce singalezii dornici să muncească au fost propuși spre excludere și executați ca într-un proces kafkian de o comunitate conservatoare și intransigentă, s-au găsit români care au sărit imediat cu oferte de angajare pentru cei doi. Bineînțeles că totul a avut loc în cadru televizat, ca să nu rămână gestul lor fără efect populist.

Nu are rost să spunem aici cine și cum a sărit la cap cu un loc de muncă pentru cei doi, dar oferte au venit chiar și din mediul politic – vezi cazul Consiliul Județean Cluj. De fapt, scandalul de la Ditrău are puternice rezonanțe politice și nu se putea ca unele vedete autohtone să nu vrea să bage capul în fotografie.

Singura mea întrebare este pentru cei care vin acum cu propuneri pentru ce doi singalezi, față de care am cel mai mare RESPECT și EMPATIE:

Pe când niște oferte de angajare și măsuri reparatorii și pentru românii discriminați pe criterii etnice de atâția ani în propria lor țară? 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *