Rezumate

Rezumatul textului „Platanos” de Doina Ruști

Într-o dimineață de aprilie, Platanos, noul sosit în tabăra pentru plantele care s-au născut cu defecte, este remarcat de Sisinel și de ceilalți prieteni ai săi, Vio și Năsosu. Statura sa impresionantă, atitudinea și felul în care se recomandă îi fac pe cei trei să îl privească pe noul venit cu admirație.

Din discuția care are loc, Sisinel și prietenii săi înțeleg faptul că Platanos era singurul care părăsise vreodată tabăra. Cuprins de nostalgie, noul venit rememorează momentele fericite în care stătuse lângă „Bila de Aur” și putea admira priveliștea orașului. Săptămâni în șir, plantele din tabără se lasă purtate în universul poveștilor interesante spuse de Platanos.

Într-o dimineață, Sisinel și prietenii săi primesc dulciuri și află de la îngrijitoarea Cati că, în curând, vor fi considerați adulți. În timp ce își consumă desertul, plantele observă un carton ciudat. Plantanos le spune că acela este un orar și, continuând discuția, le dezvăluie că a fost o vreme în care a locuit într-o bibliotecă. În acest fel, Sisinel, Vio și Năsosu află despre pasiunea pentru lectură a lui Platanos.

Vrăjit de personalitatea noului colocatar, Sisinel îi cere lui Cati să fie mutat lângă acesta. Se lovește de un refuz, dar reușește să obțină și să lectureze cartea preferată a lui Platanos, „Singur pe lume”.

Sisinel este flatat în momentul în care află că Platanos îl consideră prieten și cere, pentru a doua oară, să fie mutat lângă el. În cele din urmă, deși știe că nu se va mai putea întoarce, Sisinel este scos din pământ și mutat la umbra noului său prieten.

Mutarea îi face rău, dar, cu timpul, își revine și este fericit să asculte din nou poveștile pline de farmec ale lui Platanos. Bucuria sa va fi de scurtă durată, deoarece transformarea va începe în curând, iar comunicarea lor va fi întreruptă.

Odată cu venirea primăverii, Sisinel se trezește la viață și descoperă că a fost mutat lângă vechii săi prieteni, căci prietenii nu te lasă niciodată singur.

Cosmin Șontică

Spune-mi despre ce crezi că ar mai trebui să scriu aici! 0725.225.335 | [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.