Corect / Incorect

Un pumn în figura gramaticii: „PREȘEDENȚIE”

O fi dând Iulia Albu de pământ cu soțiile candidaților, dar nici redactorul știrii nu se lasă mai prejos. El aplică o lovitură minerească în figura gramaticii, lansând în media un cuvânt nou: „PREȘEDENȚIE”.

   După logica celui care a scris panicardul titlu, șeful statului deține funcția de „președente”, de unde și denumirea activității de conducere – „președenție”. În realitate, lucrurile stau altfel. Cuvântul corect care să exprime funcția și activitatea de conducere a președintelui; perioada de activitate a unui președinte; p. ext. sediu unde își exercită funcția președintele și serviciile în subordine; prezidenție este „președinție”.

El s-a format prin derivare de la cuvântul de bază „președinte”, din rădăcina „președinț” și sufixul „-ie”.

CORECT:  Barack Obama a câştigat preşedinţia Statelor Unite  în anul 2008.

GREŞIT:  Candidaţii la preşedenţia României susţin o conferinţă de presă.

În limba română există și alte cuvinte pronunțate greșit. Ele sunt puse pe seama „inerției articulatorii nivelante” (dacă într-un cuvânt avem doi „e” și un „i”, avem tendința de a-l transforma pe „i” în „e” :  vereghetă/verighetă, ieftenire/ieftinire și altele (ghiuvetă/chiuvetă, șnițăl/șnițel pureci/purici.)

Cosmin Șontică

Profesor de limba și literatura română. Fac un fel de presă online la ReporterBuzoian.ro. Pe blog scriu despre greșelile de exprimare, despre buzoieni și despre ce mă mai taie capul..

Adaugă un comentariu

Click aici pentru a adăuga un comentariu